USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEVGİLİLER GÜNÜ VE SEVGİ DİNİ...

13-02-2021

Hıristiyan inancına göre Valentin günü olarak kutlanan bugünü, Müslüman ülkelerin birçoğunun kutlamaması veya haram saymasının altında yatan neden?

Bu geleneğin Müslüman inancına sahip bir toplum geleneği olmamasından kaynaklanmaktadır. Oysa sevgi ve sevgili kelimesi en fazla İslam dininde kullanıldığı bir gerçek.

Yani sevgi İslam dininin temelinde yatan bir kelimedir. Önce Allah sevgisi ile başlayan dinimiz, daha sonra Peygamber sevgisi ve Allah ın yarattığı tüm güzel şeyleri sevme...

Müslüman aynı zamanda, İnsanları seven, onlara karşı hoşgörülü olan ve tüm semavi dinleri sevip iman eden bir kişiliğe sahip olmalıdır.

Güzel ve naif olan her şeyi Müslümanında sevmesi sünnettir. Bırakın insan sevgisi veya karşı cinsi sevmesi, tüm canlıları sevmesi ve koruması onun olmazsa olmazıdır.

  Biz öyle bir hoşgörü dinine sahibiz ki, diğer din mensuplarının tüm iyi ve güzel yönlerini aşmaya açık bir diniz, iyilikler ve güzellikler müminin yitik malıdır diyerek sahip çıkılması istenmiştir.

Bu yüzden biz asırlar boyu iç içe yaşadığımız diğer Din mensuplarının birçok gelenek ve göreneklerini alıp yaşamış ve onların tüm dini vecibelerine saygılı olmuşuz.

İşin hediye ve tüketim tarafına bakacak olursak, gerçekten olmayan için hediyeleşmek biraz zor olsa da bu günleri vesile ederek, tatlı bir çift laf bile sevdiklerimize ve sevgililerimize bir hediye gibi olacağına inanıyorum.

İşin aslına bakılırsa, “Hristiyan olduğu için öldürülmüş din adamı Valentine ile romantik aşk arasındaki ilişkiyi anlatan efsanelerin 14. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu efsanelerde geçen başlıcaları şöyledir:

  • Valentine, öldürüleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine "Valentine'ninden" imzalı bir aşk notu vermişti.
  • Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde; gizlice evlenmelerine yardım etmişti.”

İşin aslı bu olayda sevgililer arasını bulan ve onların birbirine kavuşmasını sağlayan bir Hıristiyanın anısına yapılmış bir gün olarak bilinen bugünde, sevgililerin hediyeleşmesi veya birbirine bir sevgi mesajı vermesinin bir sakıncasının olacağına inanmıyorum. 

Böyle bir günün vesilesi ile esnafın aylarca yapmadığı alışverişi yapması ve piyasada bir hareketliliğin olması bence fena olmaz.

Her şeye rağmen her zaman ve her yerde sevgilerimiz belirteceğimiz bir vesilenin olması iyi olur, bu dini bayramlarda olsun, milli bayramlarda olsun, diğer özel günlerde olsun...

Yeter ki bir birimizi sevelim ve bu sevgiyi bir şekilde belirtelim.

Sevgisiz bir dünyanın karanlık ve sevimsiz olacağına inanıyorum, bizler kimleri sevmedik ki, kimlerden karşılık gördük diyebiliriz, olsun yine de her şeye rağmen sevelim.

Sevmezsek ve hoşgörülü olmazsak, dünya çekilmez bir hal alacaktır.

Bu gün toplumsal sorunların kökeninde yatan sevgisiz ve hoşgörüsüz bir toplum olmamızdan kaynaklandığını hepimiz biliyoruz.

Oysa karşı cinsten tutun, karşı milletler ve karşı toplumlara kadar, karşı dinlerden, karşı mezheplere kadar, hepsine karşı sevgi ve hoşgörü ile yaklaşım sağlasak, hiçbir toplumsal sorunumuzun kalmayacağına inanıyorum.

Sevgililer gününde bir birini seven tüm insanları seviyorum ve tüm okurlarıma…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?