USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SİYASİ PARTİLER VE ÇALKANTILAR…

24-01-2021

Son günlerde sağdan soldan, arkadan, önden bir çok yeni parti kuruluşlarına şahit oluyoruz, bu partilerin her birinin kuruluş öncesi ve sonrası hikayeleri vardır.

İlk olarak Gelecek partisinin kuruluşu ile başlayan yeni parti kuruluşları, son günlerde çift rakamı bulacak kadar sayının arttığına ve daha yeni partilerin kurulacağı bekleniyor…

İYİ partinin kuruluşu ile birlikte, uzun süre kurulamayan yeni partiler, Davutoğlu ile birlikte, parti kurma çalışmaları hız kazandı.

AKP’nin sistemdeki değişiklikler, sistem partilerinin de değişmesine neden olduğunu görüyoruz, parti yapılanmaları ve oluşumları da hızla değişmektedir.

Kemalist ve laik sistem cumhur ittifakı ile birlikte, milliyetçi ve muhafazakar bir tek lider yapılanmasına kayması ile partilerde de çözülme meydana geldi.

Tek lider yönetimine ve saray sistemine uyum sağlamayan toplumumuz gibi, partilerimizde bu yapılanma karşısında adeta erimeye başladılar.

MHP önce çözülmeye başladı, ardından CHP ve AKP de de partilerine karşı kazan kaldıran siyasiler hareketine şahit oluyoruz.

Daha dün bu eski yapılanma içinde yer alan Vatan partisi bile büyük bir deprem geçirerek, 108 önemli şahsiyetin istifasına sahne oldu.

Bu istifalar daha sonra yeni partilerin kuruluşuna doğru gideceği şimdiden görülmektedir, AKP tüm partilerin mayasını bozdu.

Parlamento da, yasamanın etkisizleşmesi, saray kanunları ve kararlarının öne çıkması, adalet yapısındaki güvensizlik, partilerdeki güven ve gelecek kaygısını ortaya çıkardı.

Cumhur ittifakı çatırdıyor ve adeta dökülüyor, onun arkasında ve önünde olanlar birer birer dökülüyorlar…

Örneğin önünde duran SP cumhurbaşkanını ev ziyaretlerine kadar düşürmesine rağmen, destek açıklamasını yapmadı!

Onun arkasında duran Vatan partisi ise kendi içinde dağılmaya başladı, Doğu Perinçek artık eski, ulusalcı solcuları tutamıyor…

MHP içinde de kazan kaynıyor, Saray rejiminin yanlış politikalarına ortak olmak istemeyen birçok MHP siyasetçisi rahatsızlığını açıkça ifade ediyor!

Her an bir yeni istifa ve yeni parti kurma dalgası MHP den de gelebilir, İYİ partiyi saflarına çekecekleri yerde onların tabanında bir kayma yaşanabilir!

En çok kopmaların olduğu CHP de ise lider arayışı devam etmektedir, yeterli bir muhalefet yapamayan Kılıçdaroğlu’na karşı her önüne keşen parti kurmaya başladı.

Şimdiden CHP den kopanların kurduğu parti sayısı 5 i geçmektedir, bunların oy oranları ve başarı oranları ise henüz ortaya çıkmadı.

Yapılan anketlerde bu kadar yeni partiye rağmen, Cumhur ittifakının açık ara ile önde gitmesi ise herkesi şaşırtıyor!

Ekonomik kriz, siyasi kriz, sosyal kriz ve idari krize rağmen bu iktidarın seçimle gideceğine kimse inanmıyor.

Ancak içerden bu ittifakın dağılması ile bir şeylerin değişebileceğine inanan muhaliflerin sayısı bir hayli fazla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?