USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SOSYOLOJİK BİR DİN OLARAK İSLAMİYET…

31-03-2024

İslam dini 7. Yüzyılda tamamen bir sosyolojik din olarak gönderilmesine rağmen bu gün sosyal hayattan tamamen çekilmeye çalışılıyor!

İlginç olan bu durumu İslam alimleri nasıl değiştirerek bu sosyolojik anlamına yeniden onu kavuşturacaklar?

Bu gün tamamen gerici yobaz ve kafatasçı bir din görünümüne giren, Tarikatlar, Cemaatler ve siyasi partiler arasında bölüştürülen bu din anlayışını nasıl değiştirebiliriz.  

Ramazan ayı gibi tamamen ibadete ayrılan ve Müslümanların bu ay içinde inzivaya çekilerek, ibadete ayırdıkları bu ay içinde bu tür konuların dikkatlice incelenmesi ve araştırılması gerekir.

Bu konu ile ilgili İslam sosyologları, İslam alimleri olan çok değerli iki İslam alim, Bayraktar ve İhsan hocanın güzel yorumları vardır.

İslam dini indirildiği Mekke de o gün ki sosyolojik duruma göre tamamen devrimci bir amaç ile indirilen bu dinin, gün ki olumsuz sosyolojik olaylara son vermek için inmiştir.

İbadet dini değil, zikir ve tarikat dini değil, özellikle o dönemde, Kabe vardı, dini ritüeller tamamen yaşanmaktaydı, bu din onlar için değil, sosyolojik bazı uygulamalar için inmiştir deniliyor!

Sosyal Adalet dini olarak ortaya çıkmış olan İslam dini, kölelere özgürlük dini olarak duyurulmuş o gün, sosyal bir ihtiyaçtan dolayı, Kadınlara özgürlük, Kız çocuklarının yakılmaması, yoksulların gözetilmesi,  gençlere önem verilmesi…

Yapılan bir araştırmada ilk 40 Müslüman’dan, 27 sinin gençlerden oluştuğuna şahit oluyoruz, bu din gençlerin ileriye doğru sağlıklı bakmasına neden olmuştur.

O Dönemde Mekke’yi yönetenler, Bezirgânlar, Din adamları ve Üfürükçüler olduğunu görüyoruz, İslam bu guruplara tepki olarak Mekke de nazil olmuş bunlarla çatışma içine girmiştir.

İslam tarih boyunca birçok imparatorluk un etkisine girerek, bu saray rejimlerinin etkisine kalmışlar, bu yüzden yeni gelişmelere karşı duramamış onlarla birlikte yaşamaya çalışmışlar!

Haliyle bu medeniyetlerin etkisi ile yozlaşmış ve geri kalmışlar, modern dünyanın oluşumunda o geri kalmış medeniyetlerden etkilenen bir din olarak, özelliğini yitirmişler.

Modern dünya, yani çağımızda ise maalesef, birçok saray kültürü altında ve devirleri kapanan o medeniyetlerin etkisine, tamamen çağ dışı kalmıştır.

Din adına yapılanlar bu gün için dindarlık ve İslam’ın kendisi olduğuna bin şahit getirebiliriz, dini ibadet ritüellerinden tutun, giyim kuşam, yaşam şekilleri, yemek ve içeceklerine kadar, tamamen etkisi altında kaldığı medeniyetlerden etkilenen bir din biçimi!

Biz İslam’ı geliş yıllarını incelediğimizde, sömürüye, köleliğe, hurafelere karşı bir din olarak görmekteyiz, ama bu gün tüm bunları bizzat Müslümanlar yapmaktadırlar!

Bunun için bu gün dinde yeni bir sosyolojik reforma ve asıl indiriliş gayesine göre gözden geçirmemiz ve bunları sosyal hayatta uygulamamız gerekir. 

Gelir adaletini sağlamak, Kadın haklarını savunmak, cinsler arası sömürüyü ortadan kaldırmak, köleliği yeniden çağımıza göre yorumlamak…

Bunları yaparken sosyal adalet için hukuk devleti normlarını sağlamak için, adil olan bir yasa ile işleri yoluna koymak gerekir, bunu Siyasi dinciler ve din Bezirgânları ile değil, din tüccarları ve dini siyasete alet edenlerle değil!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?