USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TANI, TEŞHİS, ÖNLEM VE TEDAVİ…

09-04-2020

Bu Corona  pandemisi, salgını, virüsü dünya da yayıldığı günden beri çok tuhaf ve çok ilginç uygulamalarla karşılaşıyoruz!

Daha önce görmüş ve geçirmiş, yaşamış biri olarak, bu kadar farklı bir uygulamaya rastlamadım, her şey değişik her şey farklı, herkes anlamsız geliyor!

Eskiden bir salgın veya virüs, yayılacağı zaman, sağlık yetkilileri doktorlar, gerekli önlemleri alır ve vatandaşın bu virüse karşı ne yapmasını anlatarak, özellikle virüsü kapanlara yönelik önlemler alınırdı!

Hastalanmamak için tedbirleri sıralarlardı, hasta olanlara karşı ise o bölge o ev veya o şehirde önlemler alınırdı…

Diğer komşular, şehirler, köyler ve kasabalar ise işinde gücünde ve hayatlarını sürdürmek için dışarıda günlük rutinleri yaşarlardı!

En korkuncu ise bizim yaşlardakiler hatırlarlar, Kuduz salgını ve Kuduza karşı alınan önlemlerdi, mesela Kuduz olan bir Köpeğin ısırdığı veya temasta bulunduğu bir kişi ve onun etkiledikleri temasta oldukları tespit edilir, onlar acilen izole edilirdi…

Arkasından, olayın olduğu sokak, Köy, mahalle hemen karantinaya alınırdı, Kuduz bulaşanlar ise tedavi altına alınır, tüm çevre izole edildikten sonra, gerekli ilaçlar ve tedaviler…

Kuduz gibi hastalığı ve ölümü korkunç olan başka bir hastalığa virüse rastlamadım doğrusu, bu aşıyı bulan Pasteur ise bu güne kadar isminden söz ettirmiş ünlü bir bilim adamı…

“1854'te Lille Fen Fakültesi'nde kimya profesörlüğüne yükseldi. École Normale'de kurulmasını istediği araştırma laboratuvarının yöneticisi oldu ve 1871'de çalışmaya başladı. Bu laboratuvarda şarbon, tavuk kolerası ve kuduz gibi virütik hastalıklar; bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalıştı.

Bakteriyolog olarak görev yaptığı süre boyunca, tıbbın ilerlemesine büyük katkılarda bulundu ancak tıp doktoru olmadığı için, doktorlardan büyük tepki gördü. Pasteur, tepkilere rağmen çalışmalarına devam etti. Bakterilerin var olduğu ve hastalıklara yol açabilecekleri konusundaki inancını hep sürdürdü.

PASTÖRİZASYON YÖNTEMİ

Pasteur, mayalanma sürecinde ve bulaşıcı hastalıklarda mikroorganizmaların rol oynadığını kanıtladı ve böylece kendiliğinden türeme teorisini çürüttü. Şarap, bira, süt, meyve suyu gibi mayalanan sıvıların uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlayan "pastörizasyon" adlı konserve yöntemini geliştirdi. Yöntem, örneğin sütü 63 °C'de otuz dakika süreyle ısıtarak ve daha sonra hızlı bir şekilde soğutup sterilize şişelere hava almayacak şekilde koyarak uygulanıyordu. Bu yöntem şu an farklı şekillerde olsa da, halen uygulanmakta.

AŞININ İLK UYGULANIŞI

6 Temmuz 1885 tarihinde Joseph Meister adlı bir çocuk kuduz bir köpek tarafından on dört yerinden ısırıldığında, anne ve babası çocuğu Pasteur’e getirdi. Pasteur, daha önce sadece hayvanların üzerinde denenmiş olan kuduz aşısını çocuğa uygulamakta tereddüt etti. Ancak iki doktor arkadaşı, çocuğun her durumda kuduz hastalığından öleceğini ve başarılı olursa yöntemin kuduz hastalığına bir çare olabileceğini söyleyerek Pasteur'ü ikna etti.

Aşı yapıldıktan sonra çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başladı ve 3 ay sonra iyileşti. Kahraman ilan edilen Pasteur’ün başarısı, aşının geliştirilmesi ve bu ölümcül hastalığın önlenmesi için büyük bir adım oldu. Pasteur olumlu sonuçların ardından, 1887 yılında Pasteur Enstitüsünü kurdu.”Gördüğünüz gibi, 132 yıl önce bulaşıcı virüslerle nasıl etkili ve hızlı bir şekilde mücadele edilmiş ve bu kadar kıyamet koparılmamıştı, kimse evine hapsedilmemiş, kimse işinden olmamış ve kimse bu kadar korkmamıştır.Bu gün Coronadan en çok korkan ve en çaresi olarak eve kapananların, bilim adamları ve doktorların olması bizi daha çok düşündürmektedir!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?