USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TATİL ÇILGINLIĞI, EKONOMİK KRİZ!

14-07-2021

Nerde ekonomik kriz, nerede açlık yoksulluk, nerede işsizlik perişanlık nerede, enflasyon ile bükülen beller, incinen cepler?

Hepsi yalan mı, hepsi aldatmaca mı, hepsi ajitasyon mu, kim kimi kandırıyor, kim bu yoksulluğu bu kadar büyütüyor?

Bakın bu yaz ortasında biz 45-50 derece sıcaklıklarla boğuşurken, Batman’ın yarısı Akdeniz, Ege sahillerinde tatil yapıyor!

Hem öyle böyle değil, çok büyük masraflar yaparak, büyük paralar harcayarak, yatma, yeme, içme, gezme ve alışveriş…

Geçen gün bir arkadaşım heyecanla içeri girerek bana sordu yazlığın boş mu? Yok dedim neden sen yazlığa düşecek adam değilsin, beş yıldızlı oteller var ya…

Bana dediği ve kulaklarımın duyduğuna inanamadım, bu sahillerde beş yıldızlıdan bir yıldızlıya kadar otellerde boş yer yok.

Birde aileler için kiralanan evlerde de maalesef yer yok, bu evler geçen sene aylığı bir iki bin lira iken, bu sene günlüğü bin ila iki bin lira arasında değişiyormuş…

Hayret ettim bir depo yakıt neredeyse beş yüz lira, bir günlük ev kirası 2000 lira, bir günlük yemek masrafı yine 500 lira diyelim en azından gezme tozmayı da en kısıtlı şekilde 1000 lira diyelim yani bizim Batmanlı bir memur sınıfı hemşerimiz ailesi ile günlük dört bin veya beş bin arası harcamayı göze alarak, bu yaz tatiline çıkmıştır.

Yani bir maaşını bir günde tüketecek ve 10 gün kalacaksa bu onun 10 maaşı gitti demektir, o zaman bu memur on ay boyunca tatile mi çalışacak?

Çok enteresan değil mi? Ya söylenen ekonomik kriz yalan veya bu halk israf ve tüketim sonucu borç ve faiz altında yeni krizlere rağmen umursamaz davranıyor…

Bu halka ve bu vatandaşa Allah yardım etsin demek biraz israf olmaz mı, Allah ın nimetlerini müsrifçe kullanmak olmaz mı?

Bunun duasını nasıl yapacağımı bilmiyorum, gerçekten varsa yakınlarında eş ve dostları, açlık ve yoksullukla mücadele eden bu tatilcilerin, en azından tatillerini yarıda keserek, birkaç yoksulu doyurmalarını öneririm…

Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir, demiş peygamberimiz ama komşusu aç iken tatilde ola ümmeti için ne der bilemem.

Tatil sonrası acaba, bu tatilciler harcadıkları yüzünden girecekleri ekonomik kriz yüzünden birilerini suçlayıp sokaklara çıkıp protesto ederler mi?

Yoksa başlarını kuma gömerek, gelecek her türlü zararlı saldırıya, neme lazım diyerek boyun mu eğer.

 Biz halk olarak bu yaz tatili hak ettik mi, bizim ekonomik bütçemiz buna yeterli mi, biz millet olarak bu harcamaları yapmaya uygun muyuz?

Bu soruların tamamını kendimize sormadan oraya buraya deli danalar gibi koşuşturarak, harcama yapacağımıza kendi yerimizde de bu huzur ortamını bularak, çevremize bakmamız daha faydalı olmaz mıydı.

Milli gelirimiz 14 bin dolar seviyesinde iken, belki bu tatilleri kimse düşünmezdi, ama bu gün milli gelir kişi başına 8 bin dolar ve adaletsiz dağılım ile açlık, yoksulluk ve işsizlik oranları çok yüksek…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?