USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEBDİLİ KIYAFET YAPARAK VİCDANSIZLARI GÖRMELİ 1

04-06-2022

DEİK Merkez Ofisi Açılışı ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri çıkıp 'aç kaldık' diyor.

Vicdansızlık yapmayın. Aç kalan falan yok" dedi Erdoğan, "Devletine güvenen iş dünyamız bir anda şaha kalktı. Buradan 7,5 saatte İzmir'e gidilirken, 3,5 saatte nasıl gidilir onu gösterdik" ifadelerini kullandı.

Vicdansız kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. TDK’ye göre Vicdansız kelimesi ise şu anlama gelmektedir:

- Vicdanın Googel sözlüğündeki yorumu

Kişiyi kendi davranışlarıyla ilgili olarak bir yargıda bulunmaya yönelten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerinde dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan, kişiye doğruyu ve iyiyi yapma yükümünü de yükleyen içsel güç.

Dar gelirli, emekli, asgari ücretli, memur açlık veya yoksulluk yaşadığını söylüyor. İnsanlar sıkıntılarını dile getirdikleri zaman abartılı olarak anlatmalarına gerek var mıdır?

Türk-İŞ tarafından açıklanan Nisan 2022 açlık sınırı = 5 bin 323 TL, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 TL'dir. Son 12 aya göre %85,02 artış göstermiştir. Bekâr bir ücretlinin aylık yaşam bedeli ise 6 bin 965 TL olarak açıklanmıştır.

Çalışmalar sırasında görülmüştür ki en çok zam gören ürünler temel gıda maddeleridir.

Kişi veya toplum yaşadıklarını dile getirip durumunu izah edip sıkıntılarını yansıtıyorsa vicdansızlık olur mu?

Tok olanlar ben açım diyebilir mi?

Beş maaşlı bürokrat, belediye başkanları mı bunları söylüyor?

İktidar ile vatandaşlar arasındaki sorunlar ekonominin düzelmemesi ile yaşanan sıkıntıların dışa vurması değil midir?

Vatandaşlar hayat pahalığından şikâyet ederken açım, geçinemiyorum, çocuğuma süt alamıyorum dediği zaman iktidar serzenişlerin doğru olmadığı, abartılı olduğu mu anlaşılıyor? İnsan keyfinden mi ben açım der? Var sayalım ki; vatandaşlar art niyetli, onların bu hamlesini boşa çıkarmak için tebdili kıyafet ederek vatandaşların arasına katılmak gerekir.

Onların maddi olanaklarının aynısıyla yaşamlarını devam ettiren vatandaşların yaşadığı açlık ve yoksulluk öğrenilebilir. 

Söz konusu yaşam şartları ile memur, işçi, asgari ücretli, emekli, memur açlık veya yoksulluk sınırında yaşamlarını sürdürdükleri onaylanmış olur.

Kişilerin aç olması demek yemek yemedikleri manasına gelmez.

Dengeli beslenmemekte bir tür açlıktır.

Yılbaşında verilen zamları ifade ederken şu ana kadar asgari ücret ile çalışanlara verilen en yüksek zamlar bizim iktidarımız zamanında yapıldı.

Açıklamasından sonra yüksek enflasyon ile ölçüsüz fiyat artışı çalışan kesime verilen zamların sıfırlamasına neden olundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?