USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEBDİLİ KIYAFET YAPARAK VİCDANSIZLARI GÖRMELİ 2

04-06-2022

Her vatandaş insanca yaşayabilecek kadar gelire sahip olmayı ister. Emekli ve dar gelirli vatandaşların aylık harcamaları ile elde ettikleri kazançları arasında dengesizlikte açık görülmektedir.

Vatandaşlar yaşamak, ailelerini geçindirmek için harcamalar yapmak zorundadırlar. Bunlar zorunlu giderlerdir.  Eğitim, temel gıda maddeleri, ev kirası, doğal gaz, elektrik, telefon gibi zorunlu gereksinmelerin fatura tutarları dahi birçok vatandaşın aldığı ücretin üzerindedir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan “sigara ve içki açıklaması: Hayret! Aç, sefil geziyor ama onu almaktan geri durmuyor” Rakıyı almaktan, birayı almaktan geri durmuyor”. 31.05.2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan  “Biz hayat boyu doğalgazla yaşamadık. Bu millet çileye alışıktır. Allah’ın izniyle bunların üstesinden geliriz” yorumu yaptı. 02.12.2015

Bir taraftan açlık var diyenlerin vicdanlarını sorgularken, diğer yandan

Aç ve sefil yorumu ile açların var olduğu anlatılmış olmuyor mu? Kaldı ki insan bedenine zararlı, inancına ters alışkanlıkları içki veya sigarayı terk edemedikleri gerçeği görülmüyor mu?

Sigaraya zam birçok içicinin alternatif yollar denediği bilinmiyor mu? Sarma sigara, tütün alarak sarmak, farklı yollardan üretilip piyasaya sürülen ucuz sigaralar ile alışkanlıklarını devam ettirmektedirler.

Pandemi uygulamalarının hafiflemesi sonrasında üniversitelerde yüz yüze eğitime devam edilebileceği açıklanmıştı.  Birçoğu dar gelirle vatandaşların çocukları olan öğrenciler okul başlamadan sorunlar yaşamaya başlamışlardı.  Yurtların azlığı birçok öğrencinin farklı illerde olması sebebiyle kiralık ev tutmalarını gerektiriyordu. Yetersiz gelirleri birkaç arkadaş birleşerek ev kiralamaları da olanaksızlaşmıştı. Çünkü kiralayacak evlerin kiraları bedelleri uçmuştu. Bundan başka birçok sebepten azımsanmayacak sayıda üniversite öğrencisi ya kayıtlarını dondurdu. Ya da üniversite tahsilini sonlandırdı. 

Eğitim görememek bir açlık değil midir?

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, "Basında zaman, zaman estirilemeye çalışılan, ulusal kanalların da uzun, uzun yer verdikleri haberde, Hindistan’dan buğday ithal ediliyor. Ama bizim kayıtlarımızda böyle bir şey yok.

Kaynağını araştırdık ve Hindistan da zaten ihracatı yasaklamış. İstesek alamayız. Şunu açıkça söylüyorum; bizim, buğday noksanımız değil, buğday fazlalığımız var. Bizim, et noksanımız yok, fazlamız var.

Bizim, şeker noksanımız yok, fazlamız var" dedi.

Bürokratlar dahi ülkenin durumunun mükemmel olduğunda bahseder oldu. Şeker bolsa neden 400.000 ton ithal edilir?

Ülke bir zamanlar kendi kendine yetecek şekeri üreten fabrikalar satılmadan önce gerçekleştirebiliyordu.

Satılan onlarca fabrika için alınan parasal bedel ile ithal edilerek alınacak şekere ödenecek miktardan daha pahalıdır.

Şeker fabrikaları modernleştirilip üretimine devam edilmiş olsaydı bugün dışarıya ödeyeceğimiz döviz cebimizde kalacaktı.

Et sıkıntısının olmaması insanların et alabilecekleri bütçelerinin yetersizliği sebebiyle olabilir mi? Bugün ülkede yaşanan fiyat artışlarının çoğu enerji, hammadde,  işçilik ücretleri, ambalaj giderleri, nakliye ve benzeri harcamalar ile zamlandığını bilmeyen yoktur.

Bu zamlar pahalıya mal olan ürünlerin üzerine piyasada satışı sırasında kira, enerji masrafı ve birçok giderde dâhil olunca ürünlerin tümü yüksek zamla satılmasına neden olmaktadır.

Fiyatları yükselen ürünler yurt dışından ithal edilmek suretiyle fiyatları düşürülmeye çalışılıyor. Bu durum bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor. Sonrasında çiftçi ekim yapamıyor.

Ekim yapanlar ürettikleri ürünü ucuza sattığı için borçlanıyor.  Geçim zorluğu başladığında çözümü büyük şehirlere göç etmekte buluyorlar.

Büyük şehirlerin taşı toprağı altın denirdi. Bugünkü pahalılık ve işsizlik, pahalılık ters göçü de başlatmış durumda. Büyük şehirlerde geçinemeyenler yaşadıkları eski yörelerine göç etmektedirler.

Neden ülke vatandaşların çoğu sanayi, alanlarına bulunduğu göç giderler? Ülkede göçün önlenmesi için her vatandaşın yaşadıkları bölgede istihdam edilmesi gerekmektedir.  Köylü göç ederse tarımda eksik üretim başlar. Hayvancılık yapan vatandaşlar yaşadıkları yöreleri terk ederek göç ederlerse ülkede et ve türevlerinin üretimi azalır. Bu da ihtiyaçların ithal edilmesine neden olur.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?