USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TEKSTİLDE YENİ BİR ÇAĞ AÇMA ZAMANI…

29-04-2019

Batman tekstil kenti olarak, isim yapma yolunda, ancak sürdürülebilir bir sanayi şehri ve sürdürülebilir bir tekstil kenti için, yenilenmek şart.
Özellikle markalaşma da, kendi öz kaynakları ile ayakta durma da, ve desteklerden kurtularak, çarkı çevirmede yeterli görünmüyorlar.
Bir tekstil firmasının önde gelen üreticisi ise Batman firmalarının bir araya gelerek markalaşması için dernek kurduklarını ancak bu amaca ulaşamadıklarını ifade etmektedir.
Bu gün Batman da 200 tekstil atölyesinde yaklaşık 25 bin sigortalı çalışan olduğu iddia ediliyor, bu bile başlı başına büyük bir istihdam ve üretim alanı…
Ama markalaşma ve ihracata yönelik hiçbir firma yeterli altyapıyı oluşturamamaktadır, tamamen Fason üretim ile çeşitli ünlü markalara iş yapan bu firmalar…
Bir türlü bir araya gelerek Batman markasını oluşturmak ve kendi ayakları üzerinde durarak, öz kaynakları ile iş yapma çabası içine giremiyorlar…
Bu firmalardan yüzde elli oranında uluslararası kalite ve üretim standardında iş yaptığı halde kendileri bizzat dış piyasaya açılamamaktalar…
Bu da bizleri endişelendirmektedir, İleride devlet destek ve teşviklerinin kapanması veya durması halinde hiçbir tekstil firmasının ayakta duramayacağını gösteriyor.
Batman valisi ve özel idaresi ile bir an önce bu kadar büyük bir kesime iş imkanı sağlayan bu firmalar öncülük yaparak, onların sürdürülebilir bir imalat ve sürdürülebilir bir öz kaynak sahibi olmaları için, örgütlenmelerine ön ayak olmalılar…
Bu konuda alanında etkili olan uluslararası danışmanlık firmaları ile iş birliği yapmaları için onların dünyaya açılmalarını sağlamaları gerekir.
Uluslara arası tekstil ihracatının en çok yapıldığı ülkeleri göz önünde bulundurarak, bu ülkeler ile ilişkiye girilerek, Batman tekstil markasını tanıtmak gerekir…
Ulusal bazda tekstilde en çok satış yapılan ülkelerin başında Almanya geldiği iddia ediliyor, yapılan bir araştırmaya göre…
“Avrupa ülkeleri arasında en çok tekstil ihracatının Almanya’ya yaptığı görülürken, 779,48 milyon euro olduğu görüldü.
Medya takibinin öncü kurumu Ajans Press, Avrupa’ya yapılan tekstil ihracat istatistiklerini inceledi. Ajans Press’in Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Avrupa ülkeleri arasında en çok tekstil ihracatının Almanya’ya yaptığı görüldü. Böylelikle bu rakamın 779,48 milyon Euro olduğu görüldü. Almanya’dan sonra ikinci sıraya yerleşen Avrupa ülkesi ise 715,51 Euro ile İtalya olurken, 481,00 Euro ile Birleşik Krallık, 305,66 milyon Euro ile Hollanda, 298,79 milyon Euro ile ise İspanya’nın olduğu görüldü. Veriler 2019 yılını kapsarken, en çok tekstil ithalatı yaptığımız ülkenin de 389,76 milyon Euro ile İtalya olduğu kaydedildi.”
Bu araştırma sonucuna göre, en kısa zamanda tekstilcilerimiz markalaşarak, kendi markalarını Alman moda devlerine görücüye çıkarmaları için kolları sıvamaları gerekir…
Bu markalaşma ve öz kaynak ile ayakta durma konusunda, mutlaka valilik desteğinin olması gerektiğine inanıyorum.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?