USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÜKETİMİ DÜŞMEYEN İLLER ARASINDAYIZ…

21-09-2020

Yapılan araştırmalara göre bölgesel ve iller olarak, tüketim harcamalarında on yıl içinde çok büyük değişikliklerin olduğu görülüyor…

Son ekonomik krizin yaygınlaştığı yılları içine almayan rapora göre, tüketim harcamalarında Batman ın yer aldığı Güneydoğu Anadolu bölgesinde tüketim harcamalarında değişiklik olmadığı…

Bu seviyemizi on yıl içinde koruduğumuza göre, ekonomik sıkıntı, işsizlik, enflasyon gibi olumsuzlukların bizi etkilemediği görülüyor…

Bu alışmış olduğumuz israf tüketiminin, her şeye rağmen devam ettiğini, borçla aç kabadayılık yaptığımızı gösteriyor, nedeni ise bu süre zarfında hane halkı gelir seviyesinin düşmesine rağmen, tüketim harcamalarında düşüş olmaması…

Bu durum ilerde oluşacak büyük ekonomik fırtınada, çok fazla etkileneceğimizi göstermektedir.

Konu ile ilgili açıklamalar bölgelere göre harcama seviyesi şöyle sıralanmış;

“TÜİK’in “Bölgesel Hanehalkı Tüketim Harcaması” çalışmasının son 10 yıllık sonuçlarına bakınca, bölgesel gelişmişlik açısından batıdaki yığılmanın arttığı görülüyor.

Buna göre payını en çok artıran bölge içinde Bursa, Kocaeli, Eskişehir gibi illerin yer aldığı Doğu Marmara oldu. 2010’dan 2019’a bu bölgenin payı yüzde 11.1 artışla yüzde 11’e çıktı. Yine, Ege’nin payı yüzde 4.9 artışla yüzde 15.4, içinde Tekirdağ, Balıkesir gibi illerin olduğu Batı Marmara’nın payı yüzde 2.2 artışla yüzde 4.7 ve İstanbul’un payı yüzde 2.1 artışla yüzde 24.4’e çıktı

GÜNEYDOĞU DEĞİŞMEDİ

Buna karşın tüketim harcamalarındaki payı en çok azalan bölge, içinde Malatya, Van, Bingöl gibi illerin yer aldığı Ortadoğu Anadolu oldu. Bu bölgenin payı yüzde 21.1 düşüşle yüzde 2.6’ya indi. Yine, içinde Erzincan, Ağrı, Iğdır gibi illerin olduğu Kuzeydoğu Anadolu’nun payı yüzde 10 azalışla yüzde 1.8, içinde Aksaray, Sivas gibi illerin olduğu Orta Anadolu’nun payı yüzde 8.9 düşüşle yüzde 4.1, içinde Trabzon, Giresun gibi illerin olduğu Doğu Karadeniz’in payı yüzde 6.5 düşüşle yüzde 2.9 ve içinde Ankara, Karaman gibi illerin olduğu Batı Anadolu’nun payı yüzde 5.4 düşüşle yüzde 10.6’ya indi. Ayrıca Akdeniz’in payı yüzde 2.6 düşüşle yüzde 11.4, içinde Karabük, Çankırı, Samsun gibi illerin olduğu Batı Karadeniz’in payı yüzde 1.9 azalışla yüzde 5.2’ye indi. İçinde Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt gibi illerin olduğu Güneydoğu Anadolu’nun payı ise yüzde 6.2 ile değişmedi.

EDİRNE’NİN DERDİ ULAŞIM

Tüketim harcamalarındaki son 10 yıllık oransal artışlar da bölgesel olarak ilginç sonuçlar veriyor. Örneğin önemli harcama türlerinden ulaşımda en dikkat çekici artış yüzde 71 ile Tekirdağ, Edirne, Kırklareli bölgesinde oldu. Bu bölgenin harcamaları içinde ulaşımın payı yüzde 12.4’ten yüzde 21.2’ye çıktı. Tüm Türkiye için en büyük harcama türü olan konut, kira payı ise en çok yüzde 16.6 ile Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri’de arttı ve yüzde 21.8 oldu. Gıdanın payı da yine en çok bu bölgede yüzde 8.9 arttı ve yüzde 34.4’e çıktı.”

TUİK in bu verilerine göre bölgeler arası adaletsiz dağılımın olduğu, buna göre geri kalmış yöreler ve kalkınmamış bölgelerde ciddi şekilde tüketim harcamalarında düşüş olduğu, özellikle sanayi ve kalkınmışlık oranına göre tüketim harcamalarında artış olduğu.

Bizim bölge gibi, bölgelerde ise beklenen düşüşün, bölgemizde düşmemesi tamamen, tüketim iştahımızın kapanmamasından ve sosyal yapımızın kemer sıkmaya elverişli olmadığından kaynaklanmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?