USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

TÜPRAŞ ZEHİRLİYOR MU?

22-08-2022

Batman halkı yazın sıcak havalarla boğuşurken, gece uyumak için çareyi balkon ve damlarda uyumakta buluyor.

Petrol ürünlerini işleyen Tüpraş’ın şehir merkezindeki tesislerinde ise gece herkesin uyuduğu saatlerde çok ağır kokulu gazları dışarı salarak, özellikle dışarıda uyuyan Batmanlıları doğrudan zehirliyor.

Geçen gün iş nedeniyle uğradığım bir resmi kurumda memurlar gazeteci olduğumu duyunca etrafımı sardılar, şikayetlerini dile getirdiler.

Ağır kokulardan dolayı nefes alamadıklarını hatta çocuklarının burun kanaması ve mide bulantısı gibi şikayetlerinin olduğunu söylediler.

Direk kanserojen bir madde olan bu kimyasallardan çıkan gazların ise çoğunun zehirli olabileceği gibi bazılarının ise ileride kansere yol açan sonuçlara neden olabileceği iddia ediliyor.

Yıllardır bacasından çıkan zehirli gazlarla Batmanlıları zehirleyen Tüpraş şimdi ise gece yarısı saldığı gazlarla sinsi bir çevre felaketi yaratmaktadır.

Bu şikayetler üzerine anında aradığım, çevre derneği yetkililerinin bu konu ile ilgili çalışmalarının olduğunu ve çoğu zaman bu gaz salınım nöbeti tutarak, gece geç saatlere kadar izlemede olduklarını öğrendim.

Bu açıklama da gösteriyor ki, Tüpraş gerçekten bir gaz salınımı yapmaktadır ve bilerek insanları zehirleyecek bir uygulama içindedir.

Vatandaşların iddiasına göre ise yıllardır bu ağır kokulu gazları salan Tüpraş, Belediye ye verdiği hibe asfaltlarla Belediye’nin çevre müdürlüğünün olaya müdahil olmamasını sağladığı…

Ara sıra Belediye’nin bazı işlerini görerek, her gelen yetkiliyi susturduğu yine gelen iddialara arasında, şayet bu iddialar doğru ise Kayyum un hemen harekete geçerek, bu zararlı uygulamadan Tüpraş yetkililerini vaz geçirmesi gerekir.   

Çevrecilere ise burada çok şey düşmekte ve işin peşini bırakmadan, halkın bu tesiste kesintisiz filtre kullanması için baskı unsuru oluşturmaları gerekir.

Çevre derneği yetkililerinin açıklamalarına göre bu tesiste hem filtre olduğu ve hem de gaz uyarı cihazı olduğu iddia edilmektedir.

O zaman bu filtrenin zaman zaman çalıştırılmadığı veya arıza hallerinde bu gazın gece geç saatlerde herkes uyurken, gazı dışarı saldıkları…

Bunun kontrol edilmesi ve havadaki gaz dolaşımını dakika, dakika ölçen bir cihazın belediye tarafından bu şirketin hava sahasına yerleştirilmesi sağlanmalıdır.

Fazla maliyeti olmayan bu çalışmaların yapılması ve bu kontrollerin suistimallere yol açmadan titizlikle uygulanması gerekir.

Halkın sağlığı her şeyden daha önemlidir ve bunun korunması gerekir, dikkat edilecek olursa Batman da Kanser vakaları her geçen gün biraz daha artmakta ve her üç kişiden birinin bu hastalığa yakalandığı ifade edilmektedir.

Bunun nedeni ise yıllarca bu zehirli gazlar ve kimyasal atıklara maruz kalmak olduğunu herkes biliyor, biz zamanında Termik santrale karşı çıktığımız zaman işte bu günleri görüyor ve bundan dolayı kafamızı kırdırıyorduk!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?