USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

UYKULU GÖZLER İLE AHMET GÜNEŞTEKİN…

25-01-2024

Dün gece yine her gece olduğu gibi saat 03.00’te uykum kaçmış, uyanmış ve TV kanalları arasında geziniyordum.

O sırada Bloomberg kanalına basmışım ve bir söyleşi vardı ‘Pandoranın Merakı’ adlı program, konuğun konuşması ise hiç yabancı gelmedi, merak ettim izleyeyim dedim.

Baktım adam Batman Türkçesi ile konuşuyor, bu kim dedim nerde ise ‘Hama Vallah’ diyecek Batman sokaklarının şivesi vardı.

Etrafında bir sürü eski valizler ve kitaplar, bir sürü taş ve kayalar arasında bir şeyler anlatıyor, o sırada konu yeme içme ve sanatı öğrenme ve merakın doğuşu sorusuna gelince, birden Garzan Kampı ve Petrol İşçisi olan babasından söz edince ve resim sanatı deyince, Ahmet Güneştekin olduğunu çıkardım.

O anda içime bir coşku ve gurur doldu, adam yıllardı resim mesleği içinde ve belli bir kariyer yakalamış, ünlü olmuş, yalnız başına mücadele ederek, ününü ulusalar arasına kadar yükseltmiş bir Batmanlı sanatçı.

Son eseri Jenositi yani sürünmeyi ve yok etmeyi resimleştiren bir çalışması ile bu programa konuk olmuş, o konuyu anlatırken, Batman’ın ilk yıllarını yani, altmışlı ve yetmişli yılların kültürünü ve yaşam biçimini aile içinde yapıyı çok güzel dile getirmektedir.

Kürt mutfağını ve aile yapısının yüceliğini sevgi saygı ve beraber bölüşmenin zevkli ve gelişmeye müsait yönlerini çok güzel bir dille anlatıyordu.

Sunucu aile yaşamı ve Kamptan Batman’a gelişlerini kısa keserek onun Yaşar Kemal ile olan ilişki ve diyalog ortamına çekmek için acele dereken, bu arada Karadeniz mutfağı ve çok önemli olan servis biçimini ve etsiz yemeklerinin tadını anlatıyordu.

Ressam Ahmet Güneştekin aslında bir Yaşar Kemal hayranı ve adeta o aile içinde yaşamış büyümüş bir Yaşar Kemal aile ferdi olduğunu orada açık seçik anlatıyordu. 

Aslında hem kilo alması, hem de o uzun saçları ile tanınan Ahmet Güneştekin farklı bir sima oluşturmuştu, yılların verdiği olgunluk.

Daha sonra Yaşar Kemal ve Ahmet Güneştekin ayrılmaz ikilisinin Yaşar Kemal’in mezara gitmesine kadar olan beraberlikleri ve hayatı paylaşarak, iki farklı sanatçının adeta baba, oğul olarak kaynaşmalarını anlatıyor!

Mezar ile bitmeyen aile dostlukları daha sonra Yaşar Kemal’in eşinin Ahmet Güneştekin’in her doğum gününde Yaşar Kemal’e ait bir emanetini hediye olarak alması çok duygusal bir anı olarak görülüyor!

Program yapımcısı Eylül Gümüş’ün çok güzel soruları ve Ressam Ahmet Güneştekin’in anlatımı insanı ekran başına bağlıyordu doğrusu, herkesin bu programı izlemesini tavsiye ederim.

Batman’dan çıkmış bir Kürt Sanatçının sanat camiasına ve tüm Dünya’ya mal olması herkesin göğsünü kabartacak bir olay.

Aslında Bloomberg ve Pandoranın merakı adlı programın sitesine henüz o program yüklenmemiştir, yüklendikten sonra herkesin izlemesini öneririm.

Ahmet Güneştekine sanat faaliyetlerinde başarılar dilerim ve başarılarının devamını dilerim, sağlık afiyetle kalsın inşallah…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?