USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VALİ ŞAHİN, EKONOMİYE HAKİM…

21-08-2019

İkinci görüşmemizde vali beyle oturup, ilimizin ekonomik sorunlarını konuşmaya başladığımız ilk görüşmemiz üzerinden yaklaşık, 4 ay geçmişti.
İlk günlerdeki belirsizlik, heyecan, endişe ve olaylardan uzak kalma sorunları bir hayli aşılmıştı, ne nerede, ne kadar ve nasıl yapılmalı soruları kafadan çıkmıştı.
Valimiz Batman ekonomik, iş ve istihdam sorunlarını yaklaşık olarak tamamını anlamış ve sorunların çözümü için, gelecek önerilere, proje ve programlara, daha akıllı, daha mantıklı ve daha bilimsel yaklaşma imkanına kavuşmuş.
En çok beni heyecanlandıran olay ise sayın valimizin Batman a sorunlarına bilimsel, ölçülebilir ve tartılabilir bir şekilde yaklaşım sergilemesi için, ilimizin ekonomik iş ve istihdam istatistiklerinin kayıt altına alınacağı, ilin almanağı olarak bilinecek, il istatistik kitabını hazırlama aşamasında olduğu…
Bu kitabın yayınlaması ile birçok akademik, oda ve kuruluşların daha akıllı ve bilimsel adımlar atmasına yardımcı olacağına inanıyorum.
Batman Mali Müşavirler odası yönetimi olarak katıldığımız bu görüşmede, dikkatimi çeken önemli açıklamalardan biri ise, Batman bankalarında tutulan ve tamamı Batmanlılara ait olan, nakit paraların Türkiye de 8. Sırada yer aldığı…
Bu kadar büyük bir nakit para kaynağını bünyesinde tutabilen Batmanlı iş adamları, tüccar ve yatırımcıların bu kaynakları bankalardan çıkararak, yatırıma dönüştürmesi için, yeni planlar ve projeler hazırlaması gerektiği…
Evet Batman Bankalarında yatan mevduat miktarı, yaklaşık 3. 500 milyar liradır, bu kaynağı yatırıma dönüştürmek için akıllı ve mantıklı bir plan hazırlamak şart.
Tamamının olmazsa da büyük bir miktarının Tefecilere ait olduğuna inanılan bu mevduatın, yatırıma dönüştürülmesi için, faiz oranlarının düşürülmesi ve ticari hayatın güvenilir olması ile piyasaya güvenin gelmesi gerekir.
Valimiz Hulusi Şahin çok dikkatli ve çok titiz çalışmalarının yanında, kendine özgü çalışma prensipleri ile tez canlılığı ve Hiperaktif davranışları ile herkes tarafından yanlış anlaşılsa da ve sert mizaçlı olduğu iddia edilse de, aslında, diyalog ortamının sağlıklı olmayışından kaynaklandığına inanıyorum.
Vali bey konuşmasının bir bölümünde, bu sıra dışı davranış ve uygulamalarından söz ederken, yanlış anlaşıldığını kendisi de itiraf etmiştir… 
Özellikle sivil toplum kuruluşları ve onların, basit ve bayağı isteklerinin, plansız ve projesiz taleplerinin kabul edilemez olduğundan şikayet etmesine hak vermemek mümkün değildi.
Biz toplum olarak, sürekli devletten beklenti içinde olarak, ondan talep etmeye öğrendiğimiz için, birde toplumsal istekler yerine şahsi ve kişisel taleplerimizi ön plana çıkarmaya alıştığımız için, valimizi anlamak biraz zor olacaktır.
Biz Batman için ve Batman a hizmet etmek için bir düşünce ve bir projeye sahipsek, bunu öncelikle bu konuda duyarlı, heyecanlı ve kararlı olan valimiz ile paylaşmaktan hiçbir endişeye mahal vermeden, kaçınmayalım ve ısrarcı olalım…
İnanıyorum ki zamanla valimizi daha iyi anlayacak ve daha çok takdir etmiş olacağız. Bu alanda daha akılcı ve daha bilimsel projelerin gün yüzüne çıkması için, Batman SMMM odası yönetiminin önerisini ciddiye alan ve hemen talimat veren vali Hulusi Şahin; Akademik odaların bundan sonraki il ekonomik koordinasyon toplantılarına katılma kararı alması, iddialarımızın doğruluğunu ortaya koymaktadır.
Yeter ki niyet iyi, öneriler samimi olsun, bu ili ekonomik olarak hep birlikte kalkındırmak için, ilimizin en büyük mülki amiri hazır ve önden yürümeye kararlıdır. 
En büyük örneği ise Tekstilcilerin ihtisaslaşması, markalaşması ve ihracata yönelmesi için, altyapısını hazırlamak için Tekstil ihtisas merkezi olacak, Tekstil kent için, sanayi merkezi olacak olan alanı hazine arazisinden ayırarak kullanıma vermiş olması.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?