USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VEREM GİBİ CORONA…

06-01-2021

Bu hafta veremle savaş ve eğitim haftası, bu münasebetle bende bu hastalığın tanımı, belirtileri ve savaş ile eğitimi nasıl yapılmış inceledim.

Hemen, hemen corona virüsü ile aynı belirtileri gösteren ve aynı bölgelerde aynı tahribat ve aynı etkiyiş gösteren bu iki virüs..

Bu virüslerin yayılma şekli ve korunma yolları içinde aynı önerilerde bulunulması dikkatimi çekti, ben sağlık uzmanı ve tıp akademisyeni değilim, ama üstün körü yaptığım ilk izlenimlerim aynı.

Şimdi size verem virüsünün belirtileri ve bulaşması ile ilgili birkaç başlık sunacağım, bunların benzer yönlerini sizlerin takdirine sunacağım.

Verem hastalığı nedir

Verem hastalığı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve  konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır.

En sık akciğerleri olmak üzere tüm organları tutabilir (Lenf bezleri, kemik, böbrek, beyin vb.).

 Verem hastalığı açısından riskli gruplar

Bağışıklığı baskılanmış kişiler (HIV enfeksiyonu, uzun süreli kortizon kullanımı, anti-tnf ilaç kullanımı, organ nakilli olgular  vb.)

5 yaş altındaki çocuklar

İdeal vücut ağırlığının %90’ınından daha az kiloda olanlar

Diyabet hastaları, kronik böbrek yetmezliği,  silikoz, lösemi, lenfoma, akciğer kanseri,  baş boyun kanserleri olan kişiler

Sigara içenler, alkol, madde bağımlılığı olanlar.

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?

2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır.

İki-üç hafta veya daha uzun süreli öksürük şikayeti olan herkes en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır!

Şimdi de sizlere Corona nın aynı başlıklarını sunacağım.

CORONA VİRÜS NEDİR?

Coronavirüslerin farklı tipleri, farklı rahatsızlıklara neden olur. Örneğin bazı coronavirüsler, sindirim sistemi (gastrointestinal) rahatsızlıklarına neden olurken, bazıları ise solunum sistemi ile ilgili şikayetleri beraberinde getirir. Solunum rahatsızlıklarına neden olan coronavirüsler de kendi aralarında farklılık gösterir. Bazı enfeksiyonlarda sadece nezle kadar hafif semptomlar gözlenirken, bazı kişilerde zatürreye varan sonuçlar ortaya çıkar.

2019 yeni tip koronavirüs nasıl yayılır?

Coronavirüsünün tam olarak insandan insana bulaşma yolunun moleküler mekanizması şu anda tam olarak çözülmüş olmasa da, genel olarak solunum yolları hastalıklarının bulaşma prensibi benzerdir. Solunum yolları hastalıkları, damlacık saçılması ile yayılır. Bu yayılma türünde, hasta bir insan öksürdüğünde ya da hapşırdığında etrafında bulunan kişiler, bu mikroba maruz kalmış olur. Bir başka bulaşma yolu ise, damlacık ile kirlenen bir nesneyi kullanma sonucunda oluşur.

Koronavirüs için riskli kabul edilen grupta kimler yer alır?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre canlı hayvanlarla uğraşanlar (özellikle Uzak Doğu bölgesinde) en büyük risk altında olanlardır. Bunun haricinde hasta kişilerle yakın temas halinde olan aile bireyleri ve sağlık görevlileri de yine coronavirüs risk grubunda yer alır. Ölüm oranları açısından ise 65 yaş üstü grup daha yüksek risk altındadır.

İleri yaş ve çeşitli kronik sağlık sorunlarına sahip kişiler yeni tip koronavirüs sebebi ile meydana gelen Covid-19 hastalığının seyrinin ağır olabileceği grubu oluşturur. Bu ağır seyrin nedenleri arasında birçok hastalık yer alır:

Kalp yetmezliği, koroner arter hastalıkları ve kardiyomyopatiler gibi ciddi kalp rahatsızlıkları,

Böbrek hastalıkları,

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, (KOAH)

Vücut kitle indeksinin 30 ve üzerinde olması, obezite,

Orak hücreli anemi hastalığı,

Kişilerin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen organ nakli gibi durumlar,

Tip 2 şeker hastalığı.

Ben bu iki virüs ve ikş hastalıkla ilgili benzer örnekleri neden verdim? Dün verem ve SARS gibi güçlü ve öldürücü virüslerle dünya nasıl mücadele etmiş ise bu gün aynı yol ve yöntemlerle bu virüse karşı da mücadele edilebilir ve bu virüsü yenebiliriz.

Bence Corona DSÖ tarafından ve diğer emperyalist hakim güçler tarafından çok fazla abartılarak, hastalıktan çok Dünya İnsan ailesine bir ayara verme gerekçesi olarak kullanılmaktadır.

Dün Verem hastalığı ile nasıl içeri kapanmadan, maske kullanmadan, işyerleri kapatılmadan mücadele edilmiş ise bu gün de bu yapılabilir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?