USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

VERGİ HAFTASINI KAPATIRKEN…

25-02-2021

Bu hafta her yıl olduğu gibi, Şubata ayının son haftası, vergi haftası olarak kutlanmaya çalışıldı. Vergi bilincinin arttırılması, vergi vermeye teşvik amacıyla her yıl yapılan etkinlikler bu yıl Pandeminin etkisinde çok sönük geçtiğini söyleyebiliriz…

Buna rağmen verginin önemi ve kutsallığı üzerinde bende biraz durmak isterim, vergi bir vatandaşlık borcu olmasına rağmen, kazancın kutsallığı açısından da manevi bir önemi vardır.

Nasıl ki Zekat malı temizleyerek, onu helallaştırıyorsa, vergi de sosyal sorumluluk adına memleketin gelişmesi, üst ve alt yapının ıslahı açısından en az zekat kadar kutsal bir görevdir.

Vergi de Zekat gibi kazanç üzerinden alınan ve tüm toplumun hakkının içinde olduğu bir sosyal sorumluluk görevidir.

Vergi yalnız zengin ve varlıklıya değil, yalnız birkaç sınıfa değil, toplumun tamamının faydasına olan bir ulvi görevdir.

Vergi olmadan, devletinde Milletinde yaşaması mümkün değildir. Tüm hizmetlerin en mükemmel şekilde yapılması için devletin bu hizmetleri aksatmaması için vergilerin sağlam ve tam olarak hesaplanıp yatırılması çok önemlidir.

Vergi bilincinin uyanması için, vatandaşın vergilerinin anlam ve önemini bilmesi şarttır, bunun için bilinçli bir vatandaş olmak çok önemlidir.

Vergilerinin verilmesinde gösterdikleri hassasiyet, vatandaş olarak bu vergilerin nereye nasıl, harcandığını da takip etmek ve bilmek bilinçli bir vatandaşın görevidir.

Bunun için çağdaş ve demokratik ülkelerde oto kontrol sistemi oluşturulmakta çeşitli denetim kurumları, denetimlerini ve bu denetim kurumlarının raporlarını kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu vardır.

Biz her ne kadar bu gün bu bilgi yayınlayan kuruluşlardan yoksun olsak ta bunu sorma ve takip etme en önemli görevimizdir.

Aynı zamanda çağdaş toplumların çağdaş devlet yapılarında bu oto kontrol sistemi ile her yıl gelirlerin yani vergilerin toplanması ve bu vergilerin harcanması ile ilgili, çaık ve şeffaf raporları kamuoyu ile paylaşmaktadırlar.

Bu vergiler; Ulaşım için yol, köprü olmakta, eğitim için okul ve öğretmek ücretleri olmakta, Üniversite olup, akademisyen yetiştirmektedir.

Bu vergiler adalet olup, saraylar oluşturmakta ve içine adalet dağıtan yargılar olmaktadır. Bu vergiler yine silah olmakta, kışlalar yapılmakta ve asker olup güvenliğimiz sağlamakta, polis olup Asayişımızı sağlamaktadır.

Bu yüzden vergi nin anlam ve önemi büyüktür, bu anlam ile vergilerimizi gönül rahatlığı ile vermemiz için bu vergilerin nereye nasıl harcandığını bilmek her vergi veren vatandaşın doğal hakkıdır.

Bizler bu yüzden Sayıştay ve muhasebe sistemimizin açık ve şeffaf olmasını istemeli

Bu yüzden Sayıştay ve Muhasebe sisteminin iyi çalışmasını sağlamalıyız, bunların hesaplarının açık ve şeffaf olmasını, bu hesapların harcayanlardan kullanıcıları tarafından hesap verilebilirliği ve bu hesabın da sorulabilirliği sağlanmalıdır.

Vergi teşkilatı ve Maliye teşkilatının vergi haftasını kutlarken, bilinçli mükellefleri de tebrik ederiz, zamanında ve hak ettikleri vergiyi ödedikleri için.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?