USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAĞCILIK YAPTILAR, YAĞDA KAYDILAR!...

01-02-2021

Devlet fiyat istikrarını sağlamak, temek gıda maddelerinde fahiş fiyatı önlemek, fırsatçılara karşı önlem almak için yeniden hareket geçti.

Daha önce çadır marketler, seyyar pazarlar açarak, aşırı yükselen, sebze, meyve ve gıda maddeleri ile diğer temel gıda maddelerinin fiyatını düşürmeye çalışan iktidar!

Son günlerde e market uygulaması ile sanal marketler yolun ile esnafa karşı yeni bir mücadele yolunu denemeye başlıyor!

 Bu çalışmalarının ne kadar başarılı ve etkili olacağı daha ilk günden PTT AVM de satışa sunulan ay çiçek yağın e market ile d market arasındaki fiyat farkı, muhalefetin alay konusu haline geldi.

Aynı marka ve aynı kilo ay çiçek yağı PTT AVM de daha pahalı olunca, devletin marketçilik çabasının sonuç veremeyeceği ortaya çıktı.

Bunu iyi bilmek lazım, temel gıda maddeleri, sebze meyve ve bakliyat fiyatlarının düşmesi veya yükselmesi, dışardan müdahale ile değil, serbest piyasa koşullarında, arz ve talep tarafından belirlenir.

Piyasa ya yeterince mal arz edilebiliyorsa ve piyasa taleplerini karşılayacak yeterlilikte mal bulabiliyorsa, mutlaka fiyat düşer.

İktidar bakliyatın yüzde yüzünü dışardan karşılamak zorunda ise, sanayi üretim malları, yağ gibi, şeker gibi…, sebze ve meyvenin yetiştirilmesi için, yakıt, ilaç ve gübre de dışa bağımlı ise, bu tür malların fiyatlarını piyasa değil, faiz ve döviz in yüksekliği belirler!

Bunun için bakkalı, marketi, manavı, esnafı ve tüccarı, sanayiciyi ve ihracatçıyı suçlamak, yel değirmenleri ile savaşmaya benzer!

Bakın iktidarın ucu yağ marketinin içine düştüğü rezalete  

“PttAVM, yağı kendi sitesinde daha ucuza satan şirkete dava açıyor!

PTT, e-ticaret sitesinde sattığı ayçiçek yağını, kendi sitesinde yüzde 25 daha ucuza satan şirket hakkında dava açacağını duyurdu. PttAVM, yağın satışını da durdurdu.

Vatandaşların gıda fiyat artışlarından yakınmalarının yükselmesi üzerine PTT; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ),Tarım Kredi Kooperatifleri’nin (TKK) yanı sıra Fiskobirlik ve ÇAYKUR  ürünlerini de online satış yaptığı PttAVM.com’a dahil etti. PttAVM.com üzerinden satışa çıkan Zade markalı ürünler, şirketin hem kendi internet sitesinden hem de PttAVM.com üzerinden satışa çıktı.  Şirketin www.yagsepetim.com sitesinde 10 litrelik teneke ambalajdaki ayçiçeği yağı, 164,90 TL iken indirimli olarak 145,90TL’ye satılıyordu. PTT’nin sitesinde ise aynı ürün satış fiyatı 194,90 TL görünüyor ve yüzde 9 indirim yapıldığı iddiası ile vatandaşa 176,89 TL’den satılıyor. 

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI 

PTT’nin e-ticaret sitesi PttAVM.com sitesi üzerinden satış yapan Helvacızade Gıda İlaç Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne PttAVM.com hukuki süreç başlattı. PTT şirketin pttavm.com üzerinden satışını kapattı. PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “PttAVM, Türkiye'de faaliyet gösteren birçok e-ticaret sitesi gibi yüzlerce tedarikçiye açık bir şekilde hizmet veren bir pazar yeri uygulaması ve e-ticaret platformudur. Tedarikçiler, ürünlerini platformumuz üzerinden son tüketiciye ulaştırır, bu hizmeti sunarken de serbest piyasa koşullarında fiyatları kendileri belirler” dedi.”

Bu olayda da yargı yoluna gidilerek, işi yargının temizlemesi için, işin içinden sıyrılmak için en son yollardan biri!...

Kim sıkışırsa, kim kirletirse, kim aciz kalırsa ve kim aldatılırsa, yalla yargı, sen temizle diyorlar, peki hiç mi devletin suçu yok bu işte?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?