USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YARATICILIK, GENLERDEN GELİR…

17-01-2022

Yaratıcı icatlar bulanların çoğu çocukluktan gelen yaratıcılık özelliklerinden kaynaklanmaktadır, en önemli buluşlar ve icatlar çocukların hayal dünyasının ürünüdür.

Çocukken kurulan hayaller ve kafada oluşturulan halüsinasyonlarla, birçok icadın buluşun ortaya çıkmasına neden oluyor…

Biz anne ve babalar olarak, çocuklarımızın bu tür eğilimi olanları teşvik etmemiz ve onların bu hayal alemini daha canlı tutmalarını sağlamamız gerekir.

Sürekli makinelerle ve elektronik eşyalarla oynayan onları kırıp parçalayan çocukların o zevkine o ilgi ve alakasına engel olmayalım…

Çocuk hayal dünyasında, gerek yürüme, gerek yüzme gerekse uçma ile ilgili bir çok şekiller ve bir çok figürler oluşturur, bununla ilgi bu figürleri önündeki kum a veya kağıda çizerek çevresi ile paylaşmak  ister…

Bakın bir çok buluşun kaynağında çocuk mucitlerin olduğunu açıklayan bir makale ye bu konuda bana hak vereceksiniz…

“Her yıl 17 Ocak, 300 yıl önce ilk yüzme paletlerini neredeyse 12 yaşında icat eden Benjamin Franklin'in doğum yıldönümü Mucit Çocuklar Günü olarak kutlanmaktadır. En genç mucitlerin başarılarını kutlamak ve daha fazla çocuğu yaratıcı olmaya teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş bir gündür. Su kayağı, kulaklıklar, buzlu şeker ve niceleri çocuklar tarafından icat edilmiştir.”

Bizimde etrafımızda bu tür çocuklar varsa ilgi ve alakaları oluşturulmuş ise bunlara gerekli ilgi gösterilmeli ve bunların bu icatları büyükler tarafından değerlendirilmelidir.

Bizde bu tür kişilere ve çocuklara dikkat edilmediği gibi, bunların eğilimlerine pek dikkat edilmiyor, oysa insanlığın önünü açan ve insanlığa yön veren bir çok icat bu yaşlarda, yani çocukluk yaşlarında kendini göstermektedir.

Bu tür çocuklar bu yaştaki bu eğilimleri dikkate alınmayıp onların hayalleri kırıldığında ise içine kapanır veya haylaz çocuk modeli ile ortaya çıkarak, psikolojik bozukluklar sonucu, kötü alışkanlıklara yönelirler!

Çocuklarımıza önem veren onları dinleyip onların eğilimlerini değerlendiren eğitimli aileler olmamız gerekir…

Toplumun gelişimi ve toplumun başarısı aile içinde başlayan çocuk eğitiminin daha sonra okulda daha genel bir eğitimle geliştirilmesidir.

Aile çocuk mucitler için ilk basamaktır, bunların aile ortamında alacağı değer ve ilgi ile gelişeceklerine inanıyorum.

Bu tür çocukların aileler tarafından keşfedilmesi halinde uzmanlar bu dört maddeye dikkat edilmesini istiyorlar.

  • “Etrafınızdaki çocukları, sorunlara bilimsel ve mantıklı çözümler aramaya teşvik edin.
  • Çocuklarınızın oyuncaklarını, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak şekilde alın.
  • Tanıdığınız bir çocuğun bir cihaz veya oyun için bir fikri varsa, hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olun.
  • Öğretmen iseniz, günü öğrencilerinizle bir şeyler icat eden ve mucit olmaları için ilham veren çocuklar hakkında konuşarak geçirin”
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?