USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YASTIK ALTI, ALTINLARA DİKKAT!

15-09-2020

Hırsız var! Demek isterim, çok kısa sürede hükümetin, halkın yastık altı altın birikimlerine el atacağını ve bununda, halkın kendi rızası ile yapacağını anlatmak isterim…

Halk, küçük tasarruf sahipleri, bankalara güvenmeyen insanlar ellerindeki mevduatı altına çevirerek yastık altı dediğimiz, evlerindeki kasalarda muhafaza etmeye başladı! 

Bunun üzerine hükümetin ekonomistleri bu mevduatları yastık altından çıkarak, ekonomiye kazandırmak için, bazı çalışmalar yapmaktadır! 

Bunun için bir yasa hazırlayan ekonomi kurmayları bazı yandaş kuyumcular ile anlaşarak, onların garantisinde, altın toplayarak, bu altınları ekonomiye kazandırmayı planlıyorlar…

Bozuk ekonomi ve güven vermeyen döviz ve hazine bağlantıları sonucu, döviz açığı bir hayli fazla olan ve bu açığı kapatma yerine hala Swap piyasalarında döviz borçlanan iktidarın hazinesi, ciddi şekilde, güven verecek bir altın rezervine ihtiyacı vardır.

Bunu son kredi derecelendirme kuruluşu unun son kredi notundaki açıklamalardan da anlıyoruz:

AKP ekonomide sıfırı tüketti. Moody’s kredi notunu indirdi

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu sürpriz şekilde kırarak B1’den B2’ye düşürdü. Böylece Türkiye’nin notu, tarihinin en düşüğüne gerilerken, “yatırım yapılabilir” seviyenin de 5 kademe altına indi.

Türkiye’nin kredi notuna ilişkin dün takvim dışı değerlendirmeye giden Moody’s, notu “B1”den ”B2”ye düşürdü ve görünümü “negatif” olarak belirledi. Kuruluş not açıklamasıyla birlikte kapsamlı bir değerlendirme yaptı:

- Fitch gibi Merkez Bankası’nın rezervlerindeki erimeye vurgu yapan Moody’s, “Merkez Bankası’nın 2020 başından bu yana sürdürdüğü ve başarısız sonuç veren TL’yi savunma girişimleri, döviz rezervlerinin gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) en düşük seviyesine inmesine yol açtı. Altın hariç net rezerv 44.9 milyar dolara indi” dedi.

‘BAŞKANLIK’ VURGUSU

- Rezervde swapla bankalardan borç alınan dövizin önemli tutar oluşturmasının endişe kaynağı olduğunu vurgulayan kuruluş, temmuz sonu itibarıyla TCMB’nin 53 milyar dolar swap yükümlülüğü altında bulunduğuna dikkat çekti ve rezervler azaldıkça ödemeler dengesi krizi yaşama olasılığının arttığını savundu. Karadeniz’de keşfedilen gazın dış finansman yükünü biraz hafifletebileceğini de öngören Moody’s, bununla birlikte gazın çıkarılmasının zaman alacağını hatırlattı.

- Moody’s, uygulanan politikaların etkinliği ve itibarındaki aşınmaya da vurgu yaptı: “Siyasi baskılar ve TCMB’nin bağımsızlığının sınırlandırılmış olması, para otoritelerinin olaylara geç yanıt vermesi ve uygulanan politikaların öngörülemezliği, döviz kurunda sert düzeltme olasılığını artırıyor. Politika faizi reel olarak negatif seviyede, enflasyon hedefin üzerinde ve enflasyon beklentisi yükseliyor.””

BU tabloya bakarak, bazı gerçekleri hala göremeyen iktidar ve onun ekonomi kurmayları, hiçbir şey olmamış gibi, çıkıp halka güven vermeye çalışıyorlar!

Dünya da ve finans sektörlerinde tamamen güven yitiren iktidar ve onun ekonomi programları, bizim geleceğimiz karartacak kadar tehlikeli bir boyuta ulaşmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?