USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YAZ SICAKLARI, SICAK PARAYI BASTIRDI!

16-07-2023

Piyasalar sıcak para bekliyor, finans kuruluşları, yüksek faiz bekliyor, emekli seyyanen zam, memur enflasyonun düşmesini, iktidar ise Körfez ülkelerinden sıcak para, havalar ise tam sıcak!

Elimizde bizi ısıtacak, tek kaynak hava kalınca, hava ile birlikte, rehavet ve durgunluk başladı, bu sıcaklıktan yararlanma süresi ise en fazla iki ay.

İki ay sonra havanında piyasanın da soğuk yüzünü görmeye başlayacağız, işte o zaman, bulaşıcı hastalıklar ve gribal enfeksiyonlar baş gösterecek!

Şu an yaz sıcaklığı ve tüm insanların inine çekilme zamanı, beklenen turizm hareketliliği ise maalesef etkisiz, çevremiz savaş ateşi ile sarılmış, her yerde ekono0mik krizler baş gösterirken, kim bizim sıcak havamıza gelecek?

Zaten havamızın sıcaklığı, ekonominin soğuk havasına hiç etki etmiyor, bir porsiyon döner 250 lira olunca, havalarda bahane herkes evdeki bulgura saldırmaya başladı.

Ekonomistler bu sıcak havadan ve bu beklenen sıcak paradan pek umutlu değil, hatta merkez bankası ve maliy nin başındaki şahıslara olan umut beklentisinin umutsuzluk yarattığı kanaatindeler.

Batman piyasasında lokomotif durumunda olan inşaat sektörü durma noktasında, arsa fiyatları belirsiz ve tüketim maddelerine ulaşım zorlaştı.

Konut satışları da durma noktasında kaldı, kiralar almış başını gidiyor, kimse ne yapacağını bilmiyor, ev kiraları on bin liradan başlayan fiyatlarla konuşuluyor.

Kiracı haklı, kiralayan haklı, iki tarafta memnun değil bu fiyatlardan, gayrimenkul fiyatları artarken, bu yatırımdan beklenen gelir düşmekte ve mülk sahipleri bunu kiralara yansıtmak zorunda.

Ücretli ise bu gelirinin kiralara yetmediği şikayeti ile şaşkın bir şekilde yeni zam beklentisi içine giriyor, ama devlet bütçesinin de sonunda gelindi.

En son emeklilere verilmesi için beklenen zam bir türlü gelmedi, neredeyse siyasi krize dönüşecek olan bu zam her şeye rağmen verilmedi.

Para piyasaları özellikle bankalar kredi vermemek için direniyor, nedeni ise piyasalardaki faiz belirsizliği, bu ayın 20 sinde yayınlanması beklenen faizin ne kadar olacağı ve hatta olup olmayacağını kestiremeyen bankalar, kredi vermeyi durdurdu.

Sonuçta sanayicide bu durumdan çok etkilenmekte ve o da bu belirsizlik içinde üretimini durdurmak zorunda kalacaktır.

Yani bu ekonomik ısınma yaz sıcakları ile birlikte, kendini daha fazla göstermekte ve endişeli bekleyişler sürmektedir.

Bakın yaz sıcağının em yağlı müşterileri olan turistlere onlar bile döviz rezervlerimizin artışına pek etki edemedi.

 Körfez ülkeleri beklentisi ise hiçte Mehmet Şimşek in beklentilerine cevap verecek nitelikte değil.

Merkez bankası da beklenen şeffaflığı ve arka kapı politikasını değiştirmedi, hatta son günlerdeki kur frenlerinin seçim öncesinden bile fazla olacağı kanaati mevcut.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?