USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

YİNE GÖÇ ALIYORUZ, MEGA KENTLERDEN…

21-08-2022

Batman her zaman göç alan bir şehir, köyden kente göç edenlerden göç aldığı gibi, şimdi de büyük kentlerden göç alıyor…

Bu büyük kentlerden göç edenlerin çoğunluğu ise Batman merkeze yerleştiği gibi, bazılarının ise çevre köylere yerleştikleri tahmin ediliyor.

Batman valiliğinin bu tür göç eden ailelerin istatistiklerini tutup tutmadığını bilemiyorum, ancak İstanbul dan göç eden ailelerin, İBB aldıkları nakliye desteği sonucu öğrenmiş bulunmaktayız.

Kentten Köye göç olarak bilinen bu ailelerin, şu anda nerede ve ne yaptıklarını da bilen yok, temel ihtiyaçlarının nasıl karşılandığı, çocuklarının beslenme ve eğitim durumu…

Bu konu ile ilgili yapılan basın açıklamasında: ” İstanbul’da tersine göç başladı. İBB verilerinden derlediği çalışmayı paylaşan CHP’li Gürsel Tekin, üç yılda 10 bin hanenin kentten göç ettiğini söyledi. Tekin, “Buralarda tutunamayanlar köylerine gidiyor. Bunca insan ‘Taşı toprağı altın’ diye İstanbul’a geldi, sefaletle dönüyor” dedi.

Artan kiralar ve işsizlik, İstanbul’da tersine göçü başlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerinden derlediği çalışmayı paylaşan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, üç yılda 10 bin hanenin kentten göç ettiğini belirtti.

İlçeler bazında son üç yılda Esenyurt’ta 1035, Bağcılarda 984, Küçükçekmece’de 780, Bahçelievler’de 624 ve Esenler’de 565 haneden tersine göç için belediyeye başvurduğunu aktaran Tekin, “İstanbul tarihinde sadece 1. Dünya Savaşı sırasında göç vermiş, onun dışında genellikle göç almış bir şehir. Oysa şimdi tersine göç veriyor” dedi. 

İBB’nin olanağı olmayan yurttaşlar için memleketine dönenlere nakliye hizmeti verdiğini aktaran Tekin, şu bilgileri paylaştı:

“Üç yıl içinde 10 bin hanenin Anadolu’nun çeşitli bölgelerine dönmelerine yardım ettiler. Şu anda da 800 hane sıra bekliyor. Başta Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyli gibi ilçelerde yaşayan insanlar tersine göç ediyor. Çoğunlukla Batman, Ordu, Diyarbakır ve çeşitli illere gittiklerini görüyoruz. Bu hane sayısının önümüzdeki günlerde de artmasını bekliyoruz.” “

Yerel siyasilerin uzak durduğu, iktidarın siyasetçilerinin ise görmezlikten geldiği, bu ailelerin bir çoğu, teşvik belgesi ile kurulan tekstil atölyelerinde, merdiven altı olarak tarif ettiğimiz iş yerlerinde, İş Kur desteği ile alınan asgari ücretlerin yarısına çalışarak, geçimlerini sağladığını tahmin ediyorum.

Özellikle İstanbul dan gelen ailelerin çoğu Tekstil atölyelerinde çalışan ve Suriye lilerin ucuz iş gücü arzından dolayı işsiz kalan bölge insanlarından oluşuyor.

Batman valiliğinin kısa sürede bu aileleri, İstanbul ve diğer illerden takip ederek, Batman da nereye nasıl yerleştiklerini ve şu anki durumlarını kamuoyu ile paylaşması gerekir.

 Sosyal devlet olma ve adil dağılım için bu tür çalışmaların yapılması bu son yıllardaki ekonomik krizin vatandaşı daha fazla vurmaması ve ailelerin sağlıklı beslenmesi için devletin el atması şart.

Bu ailelere devlet el atmazsa toplumun başına, ileride büyük belaların açılmasına neden olacakları bir gerçek.

Gittikçe bozulan ekonomik yapı, daha sonra ahlaki ve sosyal yapının bozulmasına neden olacağı, bununda toplumda derin yaraların açılmasına neden olacağı bir gerçek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?