USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kayıp yakınları 322 haftadır alanlarda

İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Kayıp Yakınları’nın “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” şiarıyla her hafta Cumartesi günü düzenlediği etkinliğin 322’nci Haftasında yine bir araya geldiler.

Kayıp yakınları 322 haftadır alanlarda
12-04-2015 18:17
Google News

Batman’da 322’ncisi düzenlenen ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminde 01 Haziran 1995 tarihinde ‘Kayıp İnsanlar Kampanyası’ başlatıldığında, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin önemine dikkat çekildiği belirtildi. Gülistan Caddesi Özgürlük Anıtı önünde bir araya gelen Kayıp Yakınları ve İHD Batman Şubesi üyeleri, Demokratik Hukuk Devletinde zorla insan kaybedilmeler, gözaltında ölümler ve sokak ortasında işlenen ‘Faili Meçhul’ cinayetlerle meydana gelen yaşam hakkı ihlallerinin kabul edilemez olduğunu ifade ettiler. Kayıp Yakınları adına konuşan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır: “Asgari düzeyde hukukun ve işleyişin olduğu bir ülkede temel insan haklarından olan yaşam hakkı ihlali söz konusu olduğunda, gecikmeksizin olay ilgili olarak yargı makamlarınca soruşturma açılır. 24 ile 48 saat içerisinde delillere ulaşmaya çalışılır ve başlatılan etkin bir soruşturmayla olay açıklığa kavuşturulurken, açılacak kamu davasındaki yargılama nihayetinde olayın failleri en ağır biçimde cezalandırılır. Ülkemizde yüzlerce zorla kaybedilme, gözaltında ölüm ve binlerce faili meçhul cinayetlerle yaşam hakkı ihlali söz konusu olduğunda yargısal kurumların tutumu yaklaşımı ne olmuş? Olaylarla ilgili olarak Türk yargı makamlarınca sembolik düzeyde soruşturmalar açılmış ise de; etkin bir soruşturma yürütülemediğinden kaybedilen insanların akıbeti aydınlığa kavuşturulamamış ve faillerin cezalandırılması mümkün olmamıştır” dedi. 

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENMİŞ SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ

Batman’da 322’ncisi düzenlenen ‘Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın’ eyleminde gözaltında ölümler ve sokak ortasında işlenen ‘faili meçhul’ cinayetlerle meydana gelen yaşam hakkı ihlallerinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekildi. Konu ile ilgili açıklama yapan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır: “Zorla kaybettirilme ve’ faili meçhul’ cinayetlerle insan katledilme durumlarında fail ve azmettirenlerden hukuk mercileri önünde hesap sorulamaması ya da hesap sorulmak istenmesi bu ülkenin toplum ve hukuk tarihinde kara bir leke olarak yer almış ve yer almaya devam etmektedir. İdari ve Yargı makamlarında oturan yetkililer bu hukuk ayıbını omuzlarında taşıdıkları sürece İnsan hakları savunucuları olarak bu insanlık ayıbı yüzlerine haykırmak da daima görevimiz olacaktır. Olayların failleri ve sorumluları yargı mercileri önünde kendilerinden hesap sorulmadan mevcut hukuki düzenlemeler dahilinde zamanaşımıyla kurtulacaklarını düşünmeye devam etsinler. Unutulmasın ki; ‘faili meçhul’ ile işlenen cinayetler ve zorla kaybedilen insanlar da unutulacaklardır. Yaşanılan yaşam hakkı ihlali sivil, savunmasız insanlara karşı işlenmiş ve bu tür suçlar savaş halinde bile olsa uluslar arası sözleşmelere göre insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmekte ve tanınmaktadır. Savaş durumunda dahi olsa, insanlığa karşı işlenmiş suçlar üzerinden 100 yıl dahi geçse zaman aşımı olmaz ve faillerinden ve sorumlularından hesap sorulmaya devam edilir” şeklinde konuştu. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA