USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KOZLUK DOMATESİ, COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI

İlimizin önemli lezzetlerinden olan ‘Kozluk Domatesi’, Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

KOZLUK DOMATESİ, COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ ALDI
11-12-2023 13:50
Google News

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından Kozluk Domatesine tescil belgesi verildi. 

KOZLUK KAYMAKAMI TESCİL BELGESİNİ VALİ CANALP’A TAKDİM ETTİ
Kozluk Kaymakamı Ekrem Güngör, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şanverdi ve domates üretiminin yapıldığı köy muhtarlarıyla birlikte Vali Ekrem Canalp’i ziyaret ederek, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanan coğrafi işaret belgesini takdim etti. 

Valilik toplantı salonundan Kaymakam Güngör ve beraberindeki heyet ile bir araya gelen Vali Canalp, tescil belgesinin ilimize hayırlı olması temennisinde bulunarak, kendilerine teşekkür eti. 

VALİ CANALP “BÜYÜKŞEHİR BATMAN’A, ÜRETİM ŞEHRİ BATMAN’A ADIM ADIM İLERLİYORUZ”
Daha sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Canalp, Büyükşehir olma yolunda olan ilimizde yürütülen çalışmalara değinerek “Büyükşehir Batman’a, üretim şehri Batman’a adım adım ilerliyoruz” dedi. 

Vali Canalp “Kozluk ilçemizin domatesi coğrafi tescili bugün itibariyle almıştır. Domatesimizin karakteristik özelliklerine baktığımız zaman; görüntüsü ve kabuğunun inceliği içerisindeki aroması, lezzeti bir tadı var. Raf ömrü nispeten kısadır. Bu şekildeki yerel ürünlerimizi bizim nihai amacımız bir tarafında Kozluk’ta yapmış olduğumuz festival örneğindeki gibi bu ürünlerimizin daha çok tanıtılması ve daha çok satılmasını sağlamak. Ama bunların çok daha ötesinde Batman’da biz şu anda Oymataş köyümüzde Gıda İhtisas OSB projesi yürütüyoruz. Bu Gıda İhtisas OSB‘yi yaptığımız zaman aynen buradaki Kozluk domatesinde olduğu gibi Batman’da üretilmiş olan bütün tarımsal ürünler ve hayvansal ürünlerin yanı sıra bölgede üretilen hayvansal ve tarımsal ürünlerin tamamı nihai ürün haline getirilecek. Dolayısıyla da raflardaki yerlerini kendimiz ürettiğimiz ürünlerle sağlayacağız. Bu yerelde Kozluk olarak başladı. İlerleyen dönemde Batman olarak devam eder. İç piyasaya Türkiye’nin her tarafındaki marketlere ulaşır.  Bir kez daha söylüyorum Gıda İhtisas OSB‘yi bitirdiğimiz zaman artık, bizim Batman’ın uluslararası piyasada da marketlerde de bu şekildeki ürünlerimizi pazarlama imkanına kavuşacağız. 

Bakın festivaller şehri Batman dedik, festivaller şehri Batman’ı beraberce inşa ediyoruz dedik. Festivallerimize yoğun bir katılım oldu. Hem ilçelerimizdeki hem de il merkezindeki festivaller yoğun bir katılım ile gerçekleşti. Buradan hem bölgedeki vatandaşlarımıza hem de Batmanlılara teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu şekildeki festivalleri daha da artıracağız. Sadece domatesimizi değil, diğer tarımsal ürünlerimizin de coğrafi tescillerini alacağız. Başvuru süreçlerimiz pek çoğunda devam ediyor. Ama sadece coğrafi tescilli almak değil. Sadece üretmek değil. Önemli olan bunları nihai ürün haline getirebilmek. Dolayısıyla da bunu hem iç piyasada hem de uluslararası piyasaya kaliteli ürünler olarak sunabilmektir. Kozluk’ta bunun bir güzel  örneğini beraberce yaşamaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. 

İlimizin coğrafi işarete sahip Batman Şamböreği, Sason Çileği, Gercüş Mezrune Üzümü’nden  sonra Kozluk Domatesi ilimizin coğrafi işarete sahip  4’üncü ürünü oldu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?