Gündem

“Bu savaşa izin vermeyeceğiz”

Mava Dağı’nda bulunan PKK Şehitliği’nin askerler tarafından yıkılmasına Meya Der öncülüğünde yapılan basın açıklaması ile tepki gösterildi.

“Bu savaşa izin vermeyeceğiz”
27-10-2015 12:29

Meya Der, HDP, DBP, STK temsilcileri ve vatandaşların katıldığı basın açıklamasında Mava Şehitliği’nde gözaltına alınan ve saatlerce kelepçeli şekilde tutulduğunu belirten Av. Mehdi Öztüzün de katıldı. Basın açıklaması öncesinde konuşan Öztüzün, ülkenin bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, bu ülkeyi demokratikleştiremediğimiz için yoksul Kürt, Türk, asker, gerilla, polis ve sivillerin yaşamını yitirmeye devam ettiğini söyledi. Öztüzün açıklamasının devamında: “Kutsal olan mezarlıklara saldırıları engellemek için bundan daha öncede Mava Dağı’na gittik ve en son müdahalenin olduğu günden bir gün öncede gittik. Sabah erken saatlerde büyük bir askeri güç ile etrafımız kuşatılmıştı. Sadece 13 sivil kişi vardık orada. Ve anons edildi. Anonsta aynen şöyle; “Çadırdaki grup, sizler teröristler ile aramıza giriyorsunuz. Sizlere teröristlere yaptığımız muameleyi yaparız.” Bu canını veren yoksul Anadolu çocuğu olan askerin iradesi veya düşüncesi değildi. Egemenlerin talimatıydı. Ve şunu dedik; “Buyurun siviliz, üstümüzde de hiçbir şey yok, şurada da gerillalar yok mezarlık var mezarlık” ve bu mezarlıklara saldırı aynı zamanda eylemsizlik kararı alan PKK’yi de tahrik etmektir dedik. Egemenler size talimat veriyor, siz tahrik edersiniz ve daha sonra yoksul Anadolu ve Mezopotamya çocukları birbirlerini vurmaya devam edecektir. Biz dedik bu nedenle buradayız ve gitmiyoruz. Ve sonrasında gözaltı işlemi gerçekleşti. Orada bizim her hangi bir savaş sloganımız da olmadı. Sadece bedenlerimiz ile bu insanların kutsallarını korumaya çalışıyorduk. Bizler 3 saat boyunca kelepçeli olarak arazide bekletildik. Ondan sonra 6 kilometre patika yoldan geçirildik. Bu görüntü 1900’lü yılların başındaki sürgün yıllarının görüntüsüydü.” diye konuştu.  

“ÇAKIYA DAHİ RASTLANMADI”

Mava Dağı’nda PKK şehitliği içerisinde yapılan aramada çakıya dahi rastlanılmadığını belirten Av. Mehdi Öztüzün, aramayı yapan asker dürüstçe tutanağını tutmuş diyerek: “Canlı Kalkan kavramı Cenevre savaş sözleşmesinin EK-1 protokolünde geçiyor. Savaşan taraflar arasına giren kesimdir, diye geçiyor. Savaşan, askeri veya silahlı hedefleri korumak için bedenlerini siper edenlere canlı kalkan deniliyor. Mezarlıklar askeri hedef değil. Mava’daki arama sonucu her hangi bir çakıya dahi rastlanılmamıştır. Canlı kalkan savaşan tarafların arasına girmektir, ama mezarlıkları korumak çok farklı bir şeydir. Uluslar arası sözleşmelerde mezarlıklar hedef değildir. Mezarlıkları koruyanlara canlı kalkan tabiri kullanılmaz. Mezarlıkları koruyamadığımız için doluyuz, üzüntülüyüz, 13 kişi ile bu değerlere sahip çıkamadık, halkımızdan ve bu değer sahiplerinden hepinizin huzurunda özür diliyorum. Ancak bu bir kıvılcımdır ve biz sahaya ineceğiz artık. Artık o yoksullar ölmesin. Bu özel güvenlik bölgelerinde nerede olursa olsun savaşa izin vermeyeceğiz. Herkesi demokrasi ve barış mücadelesine davet ediyoruz. Bu mücadelede mutlaka yoksullar kazanacak.” ifadelerinde bulundu. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER