Gündem

Acar, bayram öncesi uyardı!

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılarda bulundu.

Acar, bayram öncesi uyardı!
20-09-2015 18:51

Bayramların ailelerin bir araya geldiği, tatlıların hazırlandığı ve büyük sofraların kurulduğu özel günler olduğunu belirten Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini, bu bireylerin, yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etleri aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketmesi gerektiğini söyledi. 

KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRİLMELİDİR?

Kurban Bayramı öncesinde önemli açıklamalarda bulunan Batman Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu ve yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açacağını belirtti. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir diyen Acar: “Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır.” dedi. 

KURBAN ETLERİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermekte olduğunu belirten Acar: “Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze ve salata tüketilmesi oldukça önemlidir. Sebzelerde bulunan C vitamini, ette bulunan demirin emilimini arttırır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sindirimi kolay olan sebze, kuru baklagillerden gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.” ifadelerinde bulundu. 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

Kesilen etlerin korunması ve saklanmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydeden Acar: “Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilmektedir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Bu yüzden etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.  Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Kurban Bayramı’nda da ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olmalı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, her gün düzenli fiziksel aktivite/ yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz.” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER