Gündem

Çevreciler Dicle’nin kirliliğine dikkat çekti

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş, Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Hasankeyf'e giderek Dicle nehrine karışan kanalizasyon suyu ve atıklara dikkat çekip önlem alınmasını istedi.

Çevreciler Dicle’nin kirliliğine dikkat çekti
09-06-2015 17:47

Dicle Nehri önünde "Dicle temiz ve berrak aksın" pankartı açan çevreciler, nehrin kirlenmesine neden olan kurum ve kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılmasını istediler. Dernek Başkanı Recep Kavuş yaptığı açıklamada, nehrin canlılar için zehir saçtığını ifade ederek, bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istedi. Dicle Nehri'nin bölge için önemli olduğuna dikkati çeken Kavuş: "Dicle Nehri serinlemek isteyen vatandaşlar tarafından da tercih ediliyor. Ancak şuan ki halini görüyorsunuz. Çok kirli ve zehir saçıyor. Çocuklar bu sağlıksız ve kirli suda yüzüyorlar." dedi.

"TARİHİ BOYUNCA BU KADAR KİRLİ AKMAMIŞTI"

Dicle Nehri'nin tarihi boyunca bu kadar kirli akmadığını anlatan Kavuş: "İlk defa bu kadar kirli akıyor. Ve ekolojik dengesi bozulmuş halde akıyor. Şu anda hem insan hayatını hem de doğal yaşamı ciddi anlamda olumsuz yönde etkiliyor. Bunun nedeni ise birçok şehrin atık pis sularının akması, yanlış sulama sistemleri. Nehir kenarında kum ocaklarının çalışmaları da bu durumu etkiliyor. Bu kirlilik en üst düzeye çıktığı için biz buradayız. Dicle Nehri'ne şu anda 2 milyon küp su veriliyor. Bu yetersiz kalıyor verilmesi gereken oran ise 4 milyon metreküptür. Bu oranın verilmesi için buradan yetkililere sesleniyoruz." ifadelerinde bulundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER