Gündem

“Sahipsiz kentin işsizler ordusu”

Uluslar arası piyasada petrol varil fiyatlarının düşmesi nedeni ile çalışmalarına son verilen TPIC ve bünyesinde çalışan yüzlerce işçinin sorununu ve yeni kurulan petrol şirketi TPOC hakkında Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı ile görüştük.

“Sahipsiz kentin işsizler ordusu”
24-05-2015 18:20

Hiç kimsenin haberi olmadan kurulan ve faaliyete geçen; işçi alımlarından kimsenin bilgisi olamayan TPOC hakkında konuşan Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Mesut Tekik, bu firmanın devletin ve TPAO’nun ihale alımı ile petrol arama işini üstlenmek üzere açılmış bir şirket olduğunu söyledi. Daha önce bu işin TPIC tarafından üstlendiğini belirten Tekik: “Son bir içinde TPIC işçileri ile beraber tasfiye edilerek bu görev de TPOC’a verildi. Ancak TPOC şu anda petrol fiyatlarından dolayı sadece yurt dışında faaliyet göstermektedir. Ve kurulan bu şirketin başına Trakyalı bir vatandaş getirildi. Ve bu kişi petrol akademisi niteliği taşıyan Batman’ı görmezden gelerek, by-pass ederek, TPOC’u oluşturdu. TPOC’a yaklaşık olarak 50 mühendis alındı ve bunların %99’u bölge dışından. İşin garip tarafı ise bu işe alımların neye göre yapıldığının bilinmemesidir. Kimse neyin baz alınarak şirkete mühendis veya işçi alımı yapıldığını bilmiyor. Daha doğrusu bölgemizde TPOC’a mühendis olarak girmek için kime nasıl başvuracağını da bilmiyor. Zaten işçi alımı ile ilgili olarak hiçbir bilgi de bulunmamaktadır. Bakıldığı zaman eski TPIC işçileri ile TPOC’un yapacağı işlerin hepsi zaten rahatlıkla yapılabilirdi ve daha kaliteli olarak yapılırdı. TPİC işçileri bu bilgi, beceri ve deneyime sahip kişilerdir.” dedi. 

“PETROLÜN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI YILLIK 1 MİLYAR DOLARDIR”

Siyasilerden gerekli desteği alamadığını da belirten Tekik; “Batman’ı temsil eden bütün siyasiler ile görüştük. TPOC’un kurulum amacını ve Batman’a yapılan haksızlıkları dile getirdik. Bu yanlışın karşısında parti farkı olmaksızın durulması gerektiğini ifade ettim. Bazı siyasilerin zaten bu konu ile ilgili olarak hiçbir bilgileri dahi bulunmamaktaydı. Ve biz bunun üzerine meclise giderek bütün Grup Başkanvekillerine üç buçuk sayfalık raporumuzu sunduk. Sadece HDP grubu bize o güne mahsus olmak üzere 3 cümle ile destek oldu ve başka bir destek göremedik. Derdimiz meramımız ve sitemimiz; Türkiye’de üretilen petrolün yüzde 95’i bizim bölgemizde çıkmasına rağmen bir petrol şirketi kuruluyor ve bizim bölgemizden bir tek müdür mühendis veya işçi alımı yapılmıyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Batman’ın da kabul etmemesi gerekiyor. Esnafından, siyasetçisine, tüccarından öğrencisine, gencinden yaşlısına kimse bunu kabul etmemeli. Bugün Batman’da 500 civarında Sondaj Meslek Yüksek Okulu işsiz genç var ve ne yazık ki Batman’ın çevresi petrol sahaları ile dolu vaziyette. Diyeceğimiz şudur ki; Bakanlıklardan tutun, gerekli siyasiler ve yetkililer artık şoven tutumu bırakmalılar ve bu pozisyonda kendilerine düşen görevi yerine getirip Batman’ın by-pass edilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Ve unutulmamalıdır ki sadece petrol ve yan ürünleri ile beraber Batman’ın ülke ekonomisine katkısı yıllık 1 milyar dolardır. Ve bunun yüzde 20’si bile bize geri dönmemektedir. Kurumlar ve belediyeleri de hesaplarsak yine yüzde 20’yi bulmamaktadır.” diyerek herkesi Batman’a yapılan bu haksızlık karşısında durmaya ve destek için Batman’ı sahiplenmeye davet etti. | Bilal Ayaz

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER