Gündem

“Anız yakmayı doğru bulmuyoruz”

Hububat hasadının bitimiyle beraber tekrar başlayan anız yakmaların bir türlü bitmediğini söyleyen Sağlık ve Çevreciler Derneği (SAĞ-ÇEV) Batman Yönetim Kurulu anız yangınları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

“Anız yakmayı doğru bulmuyoruz”
06-10-2015 18:27

Hububat hasadının bitimiyle beraber tekrar başlayan anız yakmaların bir türlü bitmediğini söyleyen Sağlık ve Çevreciler Derneği (SAĞ-ÇEV) Batman Yönetim Kurulu anız yangınları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. SAĞ-ÇEV açıklamasında: “Mevcut durum, yapılan onca uyarılara rağmen vatandaşların anız yakmaktan vazgeçmediğini gösteriyor. Anız yakmanın çevreye, insan sağlığına hayvanlara hatta o toprakta yetişen ürüne bile zararları ortadayken çiftçilerin anız yakmaya devam etmelerini doğru bulmuyoruz. Çiftçilerimizin bu konuda daha duyarlı olmalarını, az bir menfaat için bu denli büyük zararlara sebep olmamalarını ve yapılan uyarılara kulak vermelerini istiyoruz.” denildi. 

“AĞIR VE CAYDIRICI CEZALAR VERİLMELİDİR”  

Sağlık ve Çevreciler Derneği Yönetim Kurulu anız yangınlarının önlenmesi için yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada: “Zararları faydasından çok çok olan böyle eylemlerin son bulması için yetkililerin de daha etkin olmalarını istiyoruz. Bu amaçla; çiftçilerde yerleşmiş kanaat halini almış olan ‘’Anız yakmanın ürün için faydalı olduğu’’ düşüncesi, doğru bilgilerle değiştirilmeli, anız yakmanın ürüne, çevreye ve tüm canlılara verdiği zarar bire bir çiftçiye anlatılmalıdır. Çiftçilerimiz iyi bir eğitimden geçirilmelidir. Bu amaçla uzman heyetler kurulmalı ve bu heyetler gerekirse birebir çiftçileri gezmelidir. Belirli aralıklarla da çiftçilere yönelik seminer ve toplantılar yapılmalı ve bütün çiftçilerin katılımı sağlanmalıdır. Sadece basın açıklamaları yapmak ile anız yangınlarının önünün alınacağını düşünmüyoruz. Çiftçinin anızını yakmasındaki en önemli faktörün zamandan kazanmak ve masraftan kaçınmak olduğuna göre, yetkililer de bu konuda çiftçilere destek olmalı, sap kırma makineleri temin etmede kolaylıklar sağlamalıdır. Her şeye rağmen anız yakmaya devam ederek çevreye ve canlılara zarar vermeye devam edenlere yönelik ağır ve caydırıcı cezalar verilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER