Gündem

Havaalanı çevresine kat kotası

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Batman Havaalanı’nın Mania Planı revize edildi. Bu uygulama ile Batman Havaalanı çevresindeki yerleşim yerlerine yeni yapılacak olan binaların kat sayısının düşürüldüğü belirtildi.

Havaalanı çevresine kat kotası
24-05-2015 18:08

Batman Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 16 Şubat 2015 tarihinde alınan bir karar gereği Batman Havaalanı Mania planlarının değiştiği ve vatandaşların bu nedenler bazı mağduriyetler yaşadığı ifade edildi. Belediye tarafından yapılan açıklamada: “Hava Mani Planları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıp onaylanmaktadır. Belediyeler bu sürecin içinde yer almamaktadır. Hava mania planları teknik bir çalışmanın sonucu olarak tarif edilmektedir. Gerekçesi ise Havaalanları etrafındaki yüksek yapılaşmaların, özellikle kalkış ve inişte hava araçları için ve o bölgede yaşayan insanlar için potansiyel birer tehlike oluşturması olarak tanımlanmaktadır. Revize edilen hava mania planının kentin önemli noktalarında imar planını uygulanamaz hale getirdiğini, Mania planı ile bu bölgelerde verilen kotların çok düşük olması nedeniyle istenilen düzeyde bir yapılaşmaya gitme imkanını kısıtladığını, imarsız alanlarda bir planlama çalışması yürütülmesini engellediğini, bazı noktalarda ruhsat verilmesini engellediğini, kimi yerlerde ise bina kat sayısını düşürdüğünü; dolayısıyla hem kentimizin planlanması süreçlerine çok olumsuz bir etki yaptığını, hem de kentin en dinamik sektörü olan inşaat sektörüne ciddi bir darbe vurma ihtimali olduğunu en iyi biz, yani Batman Belediyesi bilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

BELEDİYE STK’LARDAN DESTEK İSTEDİ

 

 

Batman Belediyesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınan Batman Havaalanı Mania planının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıp onaylandığı ve belediyelerin de alınan karara uymak zorunda olduğu belirtti. Konuya ilişkin Batman Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre: “Kentimize bu kadar ciddi ve olumsuz etkiler yapan bir duruma kayıtsız kaldığımız ve durumu olduğu gibi kabul etme eğiliminde olduğumuz düşünülmemelidir. Nitekim, Hava Mania Planı elimize ulaştığı andan itibaren Hava Mania konusunda gerekli çalışmalar yürütülmüştür. Tespit edilen sorunların çözülmesi için belediyemiz tarafından birçok girişimde bulunulmuştur. Öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilmiş, yazışmalar yapılmıştır. Belediyemiz tarafından bir teknik rapor hazırlanarak belediye Eşbaşkanımız ve teknik elemanlarımızdan oluşan bir heyetle birlikte hava mania sorunun çözülmesi için Ankara’da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ilgili bakanlıklar ve kentimizin vekilleri nezdinde girişimlerde bulunulmuş, görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sorunun teknik açıdan hafifletilmesi adına arazi eğiminden faydalanma, gölgelendirme ve diğer metotlar ele alınmıştır. Ancak; geldiğimiz noktada, istediğimiz sonuçlara ulaşamadığımızı da paylaşmak istiyoruz. Hava Mania planının neden olduğu sorunlar halen aşılamamıştır. Yaşanan tıkanıklığın giderilmesi konusunda yürüttüğümüz çalışmalarda kentimizin tüm aktörlerinden, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinden destek beklemekteyiz. Bu aşamada kentimize ve belediyemize yapılacak en büyük haksızlık, konuyu hiç ilgisi olmadığı halde belediyemize mal ederek kent dinamiklerinin ve belediyemizin doğru noktaya odaklanmasını engellemek ve sorunun aşılması adına yürüttüğümüz çabaları gölgelemeye çalışmak olacaktır. Batman kamuoyunun, belediyemiz tarafından yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya ve/veya dedikoduya itibar etmemesini, yürüttüğümüz her türlü çalışmanın ortaya çıkaracağı olumlu ya da olumsuz sonucu paylaşacağımızı halkımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.” ifadelerine yer verildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER