Gündem

YSK: Sandıklar taşınmayacak!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aralarında Batman kent merkezi ve Sason’un da bulunduğu onlarca mahallenin sandık taşıma talebini oy çokluğu ile reddetti.

YSK: Sandıklar taşınmayacak!
04-10-2015 19:05

1 Kasım erken genel seçimde güvenlik nedeniyle bazı sandıkların başka mahallelere taşınması yönündeki talepleri oy çokluğuyla reddeden YSK’nın kararı kesin ve 1 Kasım’da her seçmen bulunduğu yerde oy kullanacak. Bölgede yaşanan olaylar yüzünden Batman, Şırnak, Hakkâri, Bitlis, ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu bazı il ve ilçelerde seçim kurulları, 1 Kasım’daki seçimde kimi mahalle ve yerleşim birimlerine sandık kurulmamasını kararlaştırmıştı. İl seçim kurulları konuyla ilgili YSK’dan görüş isterken, bazı valilikler veya kaymakamlıklar da “vatandaşların oylarını daha güvenli noktalarda kullanmaları için sandıkların taşınması” talebiyle YSK’ya başvurmuştu. YSK, tüm bu talepleri hafta sonu yaptığı oturumda değerlendirdi. Toplantıda siyasi parti temsilcilerinin görüşünü de dinleyen YSK, ilçe seçim kurullarından gelen sandık taşıma veya birleştirme taleplerinin tamamını 4’e karşı 6 oyla reddetti. YSK tarafından alınan kararda: “1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak olan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde güvenlik nedeniyle bazı sandık bölgelerinin güvenli başka bir sandık bölgesine taşınmasına ilişkin ilçe seçim kurullarından talepler YSK'nın bugün yapılan toplantısında oy çokluğuyla reddedilmiştir.” denildi. 

KESİN KARAR SANDIKLAR TAŞINMAYACAK

Anayasa’nın 79. maddesi uyarınca, seçimlerin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, şikâyet ve itirazları inceleme, kesin karara bağlama görevi YSK’ya ait. Aynı madde uyarınca, YSK kararlarına karşı başka bir merciye başvurulamıyor. Bu nedenle, YSK’nın sandık taşıma konusunda aldığı karar ‘kesin’ hüküm taşıyor. Bu karar sonrası Batman, Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri ve Bitlis gibi illerde seçim kurullarınca alınan sandık birleştirme kararları hükümsüz kaldı. Bu yerlerde de seçmenler, önceki seçimlerde olduğu gibi bulundukları mahallelerdeki okullarda oy kullanmaya devam edecek. Oy kullanacakları sandıkların başka mahallelerdeki okullara taşınacağı tedirginliği yaşayan binlerce Batmanlı seçmen de YSK’nın bu kararından sonra büyük bir sevinç yaşadı. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER