Gündem

Bağ-Kurlular dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu Batman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Bağ-Kur prim borcu olanların borçlarının silinmesi hakkında bilgi verildi.

Bağ-Kurlular dikkat!
25-06-2015 17:22

Bağ-Kurlu olanların borçlarının dondurulması için gerekli olan bütün hazırlıkların tamamlandığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Batman Müdürü Alaettin Ökten, 12 ay ve üzeri prim borcu olan esnaf ve çiftçinin de sağlık hizmetinden yararlanabilmesinin yolunun açıldığını söyledi. Silinecek Bağ-Kur sürelerinin hepsine ihtiyacı olmayanların 31 Temmuz 2015 tarihine kadar emekliliğe ihtiyacı olan kadarını ödemesi durumunda emekliliği hak ediyor ise diğer Bağ-Kur prim borcunu ödemeden emekli olabileceklerini söyledi. Ökten, borcunu ödemeyenlerin aksi halde 31 Temmuz 2015 tarihinden sonra ihtiyaç olduğunda silinen sürelerin tamamını canlandırmak ve bütün hizmetinin borcunu ödemek zorunda olacağını söyledi.

ÖDE EMEKLİ OL!

 

 

Bağ-Kur tescili yapılmış olmasına rağmen 12 ay ve daha fazla prim borçlular, Temmuz sonuna kadar prim borçlarını öderler veya yapılandırırlarsa bu süreleri emekliliklerine ekleyebilecekler diyen SGK İl Müdürü Ökten: “Eğer 31 Temmuz 2015 tarihine kadar borçlarını ödemez veya yapılandırmazlarsa, bu süreler sigortalılıklarından silinecek. Örneğin Ocak 2013 tescilli bir kişinin, Ocak 2014'e kadar primleri ödenmiş, Ocak 2014 sonrası ödenmemiş 16 ay prim borcu çıkıyor. Bu kişi borcu yapılandırmaz ise Ocak 2014 ila Nisan 2015 arasındaki sigortalılığı dondurulacak. Bu sayede sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek, emeklilik için bu dönemdeki primlere ihtiyacı yoksa prim borcundan kurtulmuş olacak. Bu uygulama ile bazı Bağ-Kur'luların 4/a statüsünde emekli olabilmesi de mümkün. Emekliliğine 3.5 yıl kalan biri sürelerini dondurup 4/a'lı olarak çalışmaya başlarsa, SSK'lı olarak emekli olma hakkına kavuşabilecektir.” dedi.

SGDP' PRİMİ %15’TEN %10’A İNDİ 

Emekli olduktan sonra herhangi bir nedenle çalışmaya devam etmek durumunda kalan emekliler, kendi işlerini yaparlarsa yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGPD) ödemek zorunda olduğunu belirten Ökten: “Bu konuda bilgi sahibi olmayan pek çok emeklimize geçmişte önemli miktarlarda borç çıkmıştı. Şimdi SGDP'de yüzde 15'lik oran yüzde 10'a indi. Düzenleme Temmuz’dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Bu sayede emekli olduktan sonra örneğin bir emlakçı dukkanı açarak çalışmaya devam eden bir emeklinin maaşında en az 50, en fazla 153 TL artış olacak.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER