Gündem

Tren garı modernize ediliyor

TCDD Batman Gar Müdürlüğü’nde engelli vatandaşların ulaşımı için modernize çalışmalarına başlandı.

Tren garı modernize ediliyor
08-06-2015 18:57

Engelli vatandaşların Gar Müdürlüğü’ne erişilebilirliğinin arttırılması çalışmaları kapsamında Batman Gar Müdürlüğü’nde engelli vatandaşlar için telefon, ışıklı ve kabartmalı harita, tekerlekli sandalyeler için seyyar rampa ve yol işaretleri yapıldı. 

AYLIK ORTALAMA 6000 YOLCU TAŞINIYOR

Batman Gar Müdürü Halil Saruhan, günlük ortalama 200 kişinin ulaşım için trenleri kullandığını söyledi. Tren garında büyük bir değişim ve modernizasyon çalışması yaptıklarını ifade eden Gar Müdürü Halil Saruhan: “Günde yaklaşık 200 yolcu taşıyoruz ve ayda ortalama 6 bin kişiye tekabül ediyor. Yıllık ise ortalama 70 – 80 dolayında yolcu taşıyoruz. Yolcularımızın güvenli ve daha rahat bir şekilde seyahat etmesi için Gar Müdürlüğü’nde bir dizi yenileme çalışması gerçekleştiriyoruz. Gar Müdürlüğümüzde daha önce engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği WC’ler bulunmuyordu. Yeni bir çalışma yaparak hem WC’leri yeniledik hem de engelli vatandaşlarımızın kullanabilmesi için WC düzenlemesi yaptık. Bunların dışında yine görme engelli vatandaşlarımız için gar müdürlüğümüzü tanıtan kabartmalı bir harita getirttik. Yine engelli vatandaşlarımızın kullanımı için telefon, seyyar rampa, yol işaretleri çalışmalarımız devam ediyor.” dedi. 

TARİHİ SU KULESİ RESTORE EDİLECEK

Batman Gar Müdürlüğü hizmet sınırları içerisinde yer alan ve tarihi eser kapsamına alınan Su Kulesi’nde restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Batman Gar Müdürü Halil Saruhan: “Tarihi Su Kulesi ve çevresindeki binaların restore edilmesi için ihaleye çıkıldı. 100 bin TL’ye mal olacak olan tarihi Su Kulesi ve çevresindeki binaların restorasyon çalışmaları ihale işlemleri tamamlandı ve 2015 yılı içerisinde çalışmalara başlanacak.” dedi.

GAR’DA AYDINLATMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Batman Gar Müdürlüğü’nde yenileme çalışmaları kapsamında çevre düzenlemesi ve yeni aydınlatma işlemelerinin yapılacağını belirten Müdür Halil Saruhan, eski elektrik direklerinin sökülüp yerine yenilerinin dikeleceğini söyledi. Saruhan: “Batman Gar Müdürlüğü sınırları içerisinde yer alan elektrik direklerini keseceğiz ve yerine yenilerini dikeceğiz. Bu işlemi yaparken de enerji nakil hatlarını yer altına alacağız ve görüntü kirliliğinin de önüne geçmiş olacağız. Toplam 176 bin TL’ye mal olacak 6 adet büyük aydınlatma direği ile Batman Gar Müdürlüğünü aydınlatacağız.” diye konuştu. 

TREN TAŞLAMA OLAYLARI SÜRÜYOR

Özellikle Diyarbakır giriş çıkışında, Bismil giriş çıkışında ve Batman giriş çıkışında yolcu trenlerinin taşlandığını belirten Gar Müdürü Halil Saruhan: “Yolcu trenlerimiz ayda birkaç defa Diyarbakır, Bismil ve Batman giriş çıkışlarında taşlama olaylarına maruz kalıyor. Atılan taşlar nedeni ile zaman zaman camlar kırılırken bazen de trende seyahat eden yolcuların yaralanmasına neden olunuyor. Genellikle çocuklar tarafından atılan taşlar konusunda ailelerin çocuklara uyarılarda bulunması gerekmektedir.” ifadelerinde bulundu.

160 KİLOMETRE RAY YENİLENDİ

Batman ve Diyarbakır arasında ray ve travers yenileme çalışmalarının yapıldığını belirten Gar Müdürü Halil Saruhan: “Raylarda yapılan yenileme çalışması ile seferler artık daha güvenli ve rahat bir şekilde gerçekleştiriliyor. Toplam 160 kilometrelik ray ve travers yenilemesi yapıldı. Yolcu vagonlarında da yenileme çalışması yapıldı ve klimalı, modern vagonlar ile hizmet veriliyor.” diye konuştu.

MADDE BAĞIMLILARININ ÖNÜNE GEÇEMİYORUZ

TCDD Batman Gar Müdürlüğü hizmet alanının geniş bir alana sahip olmasından dolayı gerekli kontrolleri yapamadıklarını ve sürekli olarak madde bağımlıları ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Müdür Halil Saruhan: “Personel lojmanlarının bulunduğu alanı jiletli teller ile çevreledik ve madde bağımlılarının bu alana girmesinin önüne geçtik. Ancak gar giriş ve çıkışında bunu yapma imkanına sahip olamadığımız için tren garı çevresi madde bağımlılarının uğrak alanı olmuş. Polis çağırdığımızda o an gar çevresinden uzaklaşıyorlar ancak polis gittiğinde madde bağımlıları yeniden gar çevresine geliyorlar.” dedi. | Hüseyin Sakar

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER