Gündem

Köylülere hibe bahçeler

Batman Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde köylere gelir getirici faaliyetlere yönelik yatırım ve projeler devam ediyor.

Köylülere hibe bahçeler
26-08-2015 19:03

Kırsal alanda yaşayan ve köylerdeki ekonomik yapıyı güçlendirici çalışmalarının ve projelerinin aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirten Batman Orman İşletme Müdürü Eray Karahan, köylerde yürütülen çalışmalar ile köylülere gelir getirici Antep Fıstığı, Badem ve Ceviz bahçesi kurma işlemlerine devam ettiklerini söyledi. Hasankeyf Yolüstü Köyü’nde devam eden projelerinin yanı sıra diğer ilçe ve köylerde orman parselleri üzerine köylere gelir getirici faaliyetlerde bulunduklarını söyleyen Karahan: “Gittiğimiz köylerde orman arazileri üzerine bahçeler kuruyoruz. Bu bahçelere Antep Fıstığı, Badem ve Ceviz fidanları dikiyoruz ve etrafının tel ve dikenli teller ile çeviriyoruz. 3 yıl boyunca da bu bahçelerin bakımlarını ekiplerimiz düzenli olarak yaptıktan sonra köyde yaşayan vatandaşlara hibe ederek gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Sonraki yıllarda ise anahtar teslimi bahçelerin bakımı ve elde ettikleri ürünler köylülere ait oluyor. Köylerde bulunan mevcut orman arazilerinin boş kalmaması için projeler üretiyoruz ve köylülerimize destek oluyoruz. Bu yöntem ile Sason, Kozluk, Gercüş ve Hasankeyf’te birçok proje ürettik.” dedi.

15 YIL SONRA ÖDEME İMKANI

Mülkiyeti kamuya ait olan hazine arazileri dışında kullanım hakkı kişilere ait olan ve tapusu olan arazilerde özel ağaçlandırma çalışması yürüttüklerini belirten Batman Orman İşletme Müdürü Eray Karahan, özel ağaçlandırma alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde, kişiler çok düşük faizli ve 15 yıl sonra ödemeli gelir getirici projeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Karahan: “Gelir getirici türden özel ağaçlandırma çalışmalarımızda da Antep Fıstığı, Ceviz ve Badem gibi fidanları belirtilen arazilere dikiyoruz. Arazi sahipleri ise geri ödemesini 15 yıl sonra çok düşük faizler ile ödemesini geri yapıyorlar.” diye konuştu. 

63 BİN FISTIK FİDESİ DAĞITILDI

Ilısı Baraj suları altında kalacak olan köylerde yaşayan köylülere isterlerse yeni yerleşim yerlerine gidip bu bahçelerden kuracaklarını belirten Batman Orman İşletme Müdürü Eray Karahan: “Ilısu Baraj suları altında kalan ve köylerini terk etmek zorunda kalan köylülere 2015 yılı içerisinde toplam 63 bin fıstık ağacı dağıtımı yapıldı. Yaklaşık 10 bin adet mahlep fidanı dağıtıldı. Mahlep fidanları da aşılanarak kiraz ve vişne ağacına dönüştürülüyor. Bunların dışında vatandaşlara 2015 yılı içerisinde 68 bin adet fidan dağıtıldı. Sizlerin de aracılığı ile muhtarlara sesleniyorum; muhtarlar gelip köylerindeki orman arazileri hakkında bilgi versin ve köylülere gelir getirici ağaçlandırma çalışmasını yapmak istiyoruz. Batman’da dağlık alanlarda hayvancılıktan sonra en çok gelir getirici faaliyetleri bunlar olacaktır. Bizim için ana amaç köylülerimizin kalkınmasıdır.” ifadelerinde bulundu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER