Gündem

Suriyelilere yeni kimlik numarası

Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’nin sınıra yakın illerine yerleşen Suriye uyruklu vatandaşlara AFAD tarafından verilen geçici kimlikler değiştiriliyor.

Suriyelilere yeni kimlik numarası
31-08-2015 19:09

Batman Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü yetkilileri tarafından Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’nin birçok iline yerleşen Suriye uyruklu vatandaşlara verilen geçici kimliklerde yer alan kimlik numaralarında değişikliğe gidilmesi nüfus müdürlüğünde yoğunluğa neden oldu. Geçici kimliklerde yer alan kimlik numarasının değiştirilmesi için adres beyanında bulunması gereken Suriye uyruklu vatandaşlar, Batman Nüfus Müdürlüğü adres değişikli bölümünde yoğunluk yaşanmasına neden oldu. 1 Kasım’da yapılacak olan erken seçim nedeni ile de oy kullanmak isteyen vatandaşların adres değişikliği yapmak istemesi de aynı tarihlere denk gelince adres değişikliği biriminde neredeyse izdiham oluştu. Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz AFAD Batman Müdürü Fevzi Bakır: “Batman’da yaklaşık olarak 16 bin Suriyeli vatandaşa biyometrik kimlik çıkarılarak kayıt altına alındı. Bunlar dışında kamplarda kalanlar ve kayıt altına alınamamış olanlarda bulunuyor. Daha önce kendilerine vermiş olduğumuz 98… ile başlayan ve 11 haneli kimlik numaraları yerine şimdi 99 ile başlayan yine 11 rakamdan oluşan kimlik numaraları veriliyor. Böylece adres değişikliğini yaptıktan sonra kimlik numarasını girdiğimiz an bu Suriyeli vatandaşların bütün bilgilerine ulaşabileceğiz.” dedi. 

VATANDAŞLARDAN TEPKİ

Suriyeli vatandaşların bu işlemlerinin seçimde oy kullanacak olan ve adres değişikliği yapması gereken Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının işlemleri ile aynı tarihe denk gelmesine bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Adres değişikliği için Nüfus Müdürlüğü’nün yolunu tutan bazı vatandaşlar: “1 Kasım’da erken seçim var ve bizler oy kullanmak için adres değişikliği yapmak için buraya geldik. Ancak Nüfus Müdürlüğü’nde Suriyeli vatandaşların yoğunluğu ile karşılaştık. Şimdi adres değişikliği işlemi için verilen kısa süre içerisinde bu işlemi yapmak için saatlerce burada beklemek zorunda kalıyoruz” diyerek tepki gösterdiler. | Hüseyin Sakar

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER