Gündem

İkinci ürün olarak Susam denendi!

Batman’da ikinci ürün yetiştirme çalışmaları kapsamında, Diktepe Köyü’nde Abdurrahim Göçün'e ait tarlada yapılan susam ekimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü tarafından yerinde incelendi.

İkinci ürün olarak Susam denendi!
05-10-2015 18:44

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü ile birlikte Diktepe Köyü’nde deneme amaçlı üretimi yapılan susamın, Batman iklim şartlarına çok elverişli bir bitki olduğu belirttiler. Tarlasına deneme amaçlı ikinci ürün olarak Susam eken Abdurrahim Göçün, gelecek sene 100 dönümlük bir alanda susam ekmeyi düşündüğünü belirterek: “Bu yıl deneme amaçlı olarak tarlaya ikinci ürün olarak susam ektim. Ektiğim susamın verimli olmasına çok sevindim.” dedi. 

İKİNCİ ÜRÜNDE SUSAM DÖNEMİ

Yazlık bir yağ bitkisi olan susamın yemeklik yağ sanayinde kullanılmakla birlikte tahin ve tahin helvası üretiminde, kuru pasta, simit gibi unlu gıdaların imalatında da kullanıldığını dile getiren Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas: “Ana ürün tarımında olduğu kadar ikinci ürün tarımında da yer alan susam, yetişme süresinin kısalığı nedeni ile her kültür bitkisi ile ekim nöbetine girebilmesi bakımından ekim için daha cazip hale geliyor. Ekim alanlarının genişletilmesi yerine, mevcut potansiyel alandaki verimin artırılması ve ikinci ürün tarımında susam üretimine yer verilmesi; bitkisel yağ açığının kapatılmasına ve ithalatın önlenerek döviz tasarrufuna da önemli katkıda bulunacağını inanıyoruz. İl Müdürlüğü olarak, bu tür çalışmaların ve susam yetiştiriciliğinin ikinci ürün olarak Batman'da yaygınlaşması için gerekli çabayı gösterip desteğimizi sunacağız.” dedi. Dekarda ortalama 50-60 kilo verim alınacağı ve 200 TL net gelir elde edileceği tahmin edilen susamın kullanım alanının da geniş olduğu belirtilirken; kozmetik sanayinde ve sabun yapımında kullanılmasının yanında, küspesi de kaliteli bir hayvan yemi olarak kullanıldığı ifade edildi. Ayrıca mısır unundan yapılan ekmeğe de katkı maddesi şeklinde ilave edilerek insan gıdası olarak da kullanıldığı aktarıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER