Gündem

Toplu sözleşmede 213 kazanım

Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, 3 Ağustos’tan bu yana süren Toplu Sözleşme görüşmelerinde elde edilen kazanımlar ile ilgili yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Toplu sözleşmede 213 kazanım
25-08-2015 18:56

Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin, 3 Ağustos’tan bu yana süren Toplu Sözleşme görüşmelerinde elde edilen kazanımlar ile ilgili yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ergin, Kamu İşveren Heyeti ve Memur-Sen Konfederasyonu arasında yürütülen 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri Memur-Sen’in elde ettiği kazanımlarla sonuçlandığını söyleyerek: “Kamu çalışanlarının 2016 ve 2017 yıllarını kapsayan sosyal ve mali haklarına ilişkin tekliflerin müzakere edildiği görüşmelerde heyetler arasında mutabakat sağlanan Toplu Sözleşme İmzalandı.” dedi.

“MUTLU EDECEK KAZANIMLAR ELDE ETTİK”

İmzalanan Toplu Sözleşme hakkında bilgi veren Ergin: “3 Ağustos müzakerelerine başlanan 3. Dönem Toplu Sözleşme sürecini, kamu görevlilerini mutlu edecek kazanımlarla tamamladıklarını vurguladı. 2016 yılı için yüzde 6 + 5, 2017 yılı için de yüzde 3 + 4 zam oranlarında memurların maaşlarına zam yansıtılacak. Bu zam hedeflenen enflasyon rakamlarının 6 puan üstünde, gerçekleşen enflasyon rakamlarının ise 3-4 puan üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca hem 2016 hem de 2017 yıllarını kapsayan enflasyon farkı konarak memur maaşları ekonomik risklere karşı sigortalanmıştır. Genel toplu sözleşme de alınan 43, hizmet kolu toplu sözleşmelerinde kazanılan 170 olmak üzere toplam 213 kazanım üretilmiştir. Yine Cuma izniyle ilgili kazanım hem toplu sözleşmenin kapsamının genişletilmesi hem de ibadet özgürlüğü açısından büyük bir değer taşımaktadır. 4/C’lilere ve üniversiteli işçilere kadro yolunun açılması da iş güvenceli personel istihdamının alanını genişletici bir kazınım olmuştur. Bu toplu sözleşmede elde edilen kazanımlar, Memur-Sen’in örgütlü gücünün, ortak akla dayanan çalışmalarının, kararlılığının ve ısrarcılığının eseridir. Bu mücadele sürecimizde bizleri yalnız bırakmayan teşkilatımıza ve bütün üyelerimize desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” dedi. 

İKİ YILDA YÜZDE 19,2 ZAM

Hükümet ile yapılan Toplu Sözleşmede elde edilen kazanımlarla ilgili olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin: “3. Dönem Toplu Sözleşme finalini 213 altın madalya değerinde sonuçla tamamladık. Kamu görevlileri için altın değerinde olan bu kazanımların bir kısmını sizlerle paylaşacağım. Memur-Sen olarak, 3. Dönem Genel Toplu Sözleşmesiyle kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine; 2016 yılında birinci altı ay yüzde 6 ikinci altı ay yüzde 5 olmak üzere toplamda yüzde 11,3, 2017 yılında ise birinci altı ay yüzde 3 ikinci altı ay yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 7.12 zam yapılmasını sağladık. Bu zammın bir diğer anlamıysa, 3. Dönem toplu sözleşmesiyle kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine iki yıllık süre sonunda en az yüzde 19.2 zam yapılmasıdır. Bu veriler ışığında en düşük devlet memuru maaşı ve ortalama memur maaşı 2016 ve 2017 yıllarının birinci ve ikinci altı aylarında belirtilen tutarlara yükselecektir. Kamu görevlilerinin fiilen çalıştıkları dönemdeki maaşları ile emekli maaşları arasındaki makasın daralması amacıyla 2. Dönem toplu sözleşmesinde 2014 yılında taban aylığına brüt 175 TL, fiilen çalışmakta olan kamu görevlileri için 123 TL net, emekli kamu görevlileri içinse 140 TL net taban aylık zammı almıştık. Bu dönem toplu sözleşmelerinde de, hem emekli maaşına doğrudan yansıyan hem emekli ikramiyesinde münhasır artış yapılmasına imkan sağlayan hem de bütün emekli kamu görevlilerine (oransal zam hariç olmak üzere) eşit miktarda zam yapılması fırsatı oluşturan bir formül üzerinde çalıştık. Bu çalışmamız sonucunda, kamu görevlilerinin emekli maaşlarının belirlenmesinde kullanılan Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nda artış yapılması teklifimizi sunduk. Yapılan pazarlıklar sonucunda, Özel Hizmet Tazminatı Yansıtma Oranları’nın 15 puan artırılmasını sağladık. Bu artış sonucunda, emekli kamu görevlilerinin maaşlarında 2016 ve 2017 yıllarında yapılacak oransal artışlar dışında (30 yıl hizmeti bulunanlar için) ilave 100 TL artış sağlamış olduk. Bunun anlamı 1 Ocak 2016 itibariyle kamu görevlisi emeklileri açısından en düşük emekli aylığına yüzde 19,1 zam yapılmasını sağladık.” İfadelerinde bulundu.

MEMURLARA CUMA NAMAZI İZNİ 

Ergin açıklamasının devamında: “Kamu görevlilerinin cüzdanlarına yönelik tekliflerimiz yanında büyük çoğunluğu Müslüman olan bir toplumun kamu görevlilerinde Cuma namazı vakitlerinde oluşan huzursuzluğun ya namaza ya da namaz sonrası işe yetişme kaygılarının ortadan kaldırılması için yönetenlerin vicdanlarına seslenen, Cuma günleri öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde düzenlenmesine yönelik ısrarımız karşılık buldu ve Cuma Namazı için Cuma günleri öğle izni süresin iki saate çıkarılması için gerekli çalışma başlatıldı.” dedi.

HİZMET KOLLARINDAKİ KAZANIMLARDAN BAŞLICALARI

Kendilerine nöbet görevi verilen ve bu görevi de fiilen yerine getiren müdür yardımcıları ile öğretmenlere 1 Ocak 2016 yılından geçerli olmak üzere ayda brüt 98 TL, 2017 de ise 158 TL ek ders ücreti verileceğini belirten Memur-Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin: “Merkezi sınavlarda görevlendiren öğretmenlerin sınav ücretleri 58 TL'den 132 TL'ye çıkarılacak, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında çalışan personelin döner sermaye tavan katsayıları artırılacak ve sağlık çalışanlarına 200 TL’ye kadar ek ödeme yapılacak, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında, Üniversite Hastaneleri’nde ve Adli Tıp Kurumu’nda görev yapanların ayda 5 güne, yılda 10 güne kadar olan yıllık izinlerinde döner sermayeden kesinti yapılmayacak. Bu sayede Hekimlerde 150-500 TL, hekim dışı personelde 50-150 TL civarında oluşan zarar ortadan kaldırılacak, Yüksek hızlı trenlerde görev yapan makinistlere 1 Ocak 2015’den itibaren her ay 70 TL ilave ücret ödenecek, Tapu Müdürlüklerinde çalışan kamu görevlileri için fazla çalışma ücreti ödenecek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte TAR-GEL projesinin yeniden değerlendirilmesine ilişkin yapılacak çalışmalar 2016 yılının sonuna kadar tamamlanacak, İcra memurlarının özel hizmet tazminatı 10 puan artırılacak ve icra memurlarının maaşında genel zamma ek olarak 85 liraya varan artış sağlanacak, Cami ve mescitlerde görev yapan imam hatip ve müezzin- kayyımlara, ulusal ve resmi bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için azla çalışma saat ücretinin 3 katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenecek, Turizm araştırmacılarına dereceleri itibariyle yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 10 puan ilave edilecek, Zabıta ve itfaiye çalışanlarının özel hizmet tazminatları 5 puan artırılarak bu personelin maaşında 40 TL ye varan artış sağlanacak, PTT de fiilen gişelerde çalışan ve para giriş çıkışlarında görev yapan personele 70 TL ilave ücret ödenecek, Yük Tevzi Müdürlüklerinde vardiyalı çalışan personele ilave 120 TL ücret ödenecek.” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER