Gündem

Eltürk olayı meclise taşındı

Muş’un Varto İlçesi’nde çıkan çatışmada hayatını kaybeden YJA Star militanı Kevser Eltürk’ün cenazesinin çırılçıplak bir şekilde fotoğraflarının çekilmesi ile ilgili Halkların Demokratik Partisi Batman Milletvekili Saadet Becerikli, İç İşleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yazılı olarak cevaplaması için meclise soru önergesi verdi.

Eltürk olayı meclise taşındı
19-08-2015 19:16

HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli tarafından Meclis Başkanlığına verilen ve İç İşleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün yazılı olarak cevaplaması istenilen soru önergesinde: “10 Ağustos 2015 tarihinde Muş'un Varto İlçesi’nde çıkan çatışmada ''yaşamını yitirdiği'' iddia edilen YJA Star gerillası Kevser Eltürk’ün (Evin Wan) çırılçıplak soyulmuş ve vahşi bir şekilde işkence uygulanmış bedeninin teşhir edildiği fotoğraflar, 15 Ağustos günü medyaya servis edilmiştir. Kevser Eltürk'ün cansız bedenini yıkayan kadınların ve görgü tanıklarının ifadelerinden Eltürk’ün yaralı ele geçirildiği ve vahşi bir şekilde işkence edilmek suretiyle infaz edildiği anlaşılmaktadır. Konuyla ilgili olarak Muş Valiliği tarafından yapılan açıklamada görüntülerin doğruluğu kabul edilmiş ve olayı gerçekleştirenler değil görüntüleyip sosyal medyada paylaşanlar hakkında idari soruşturmanın başlatılacağı ifade edilmiştir. Kevser Eltürk’ün (Ekin Wan) bedenine uygulanan ve kamu vicdanını yaralayan bu muamele tek kelimeyle korkunç bir saldırıdır ve faillerinin ortaya çıkartılıp cezalandırılması, maalesef geçmişte benzerleri olan bu vahim olayın gelecekte tekrarlanmaması açısından önemlidir.” dedi. 

BECERİKLİ: ELTÜRK’E OTOPSİ YAPILDI MI?

10 Ağustos tarihinde Muş’un Varto İlçesi’nde yaşanan çatışmada yaşamını yitirdiği iddia edilen YJA Star militanı Kevser Eltürk’ün cansız bedenine yapılan insanlık dışı muamele HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli tarafından soru önergesi ile meclise taşındı. İç İşleri Bakanı Sebahattin Öztürk tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istenilen soru önergesinde Becerikli: “Kevser Eltürk Valilik açıklamasında iddia edildiği gibi çatışma sırasında mı yoksa yakalandıktan sonra uğradığı işkence sonucu mu yaşamını yitirmiştir? Eltürk’e otopsi yapılmış mıdır? Kevser Eltürk’ün cansız bedeninin çırılçıplak soyularak teşhir edilmesi açık bir şekilde savaş suçu olarak nitelendirilebilecekken, olaya karışan “özel harekat polisleri” ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kevser Eltürk’ün cansız bedenini teşhir eden görüntüleri çekip medyaya servis edenler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Son dönemlerde güvenlik güçlerinin özellikle bölgede sivil halka karşı kanun dışına çıkarak işkence ve kötü muamele uyguladığı kaç olay kayıtlara geçmiştir? Bu olaylarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Güvenlik güçlerinin eylemlerinde ve yaklaşımlarında kendini artarak gösteren bu şiddet 7 Haziran seçimlerinin ardından ülkede siyasi ve toplumsal iklimi bir anda değiştiren yeni savaş konseptinin bir parçası mıdır? Kevser Eltürk olayında görülen vahşi yaklaşım ile IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren YPG ve YPJ savaşçılarının cenazelerini güneş altında çürümeye mahkum etmek de aynı konseptin bir sonucu mudur? 90’lı yıllarda onlarcasına şahit olduğumuz bu vahşetin şimdi yeniden devreye sokulması ile ne amaçlanmaktadır? Toplum hafızasında bir başka yara açan bu olayın ve geçmişteki benzerlerinin faillerinin bulunup cezalandırılması ile toplum vicdanının rahatlatılması için ciddi bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER