Gündem

Valilikten anız uyarısı!

Yaz aylarının gelmesi ile kent genelinde artan anız yakma olayları ile ilgili Batman Valiliği’nden yazılı açıklama ile uyarı yapıldı.

Valilikten anız uyarısı!
06-07-2015 18:27

Yaz aylarının gelmesi ile kent genelinde artan anız yakma olayları ile ilgili Batman Valiliği’nden yazılı açıklama ile uyarı yapıldı. Valilik tarafından yapılan açıklamada: “İlimizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir. Anız yakmak su ve rüzgar erozyonuna neden olmaktadır. Anız yakmakla kendi toprağını, suyunu ve geleceğini yok ettiğinin farkında mısın?

ANIZ YAKMAK İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMEKTİR

Anız yangını insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemlisidir. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbon monoksit vb. gibi zehirli dumanlar;  soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Anız yakmakla kendi ailemizin sağlığına zarar verdiğimizin ve diğer insanların hayatlarını kaybetmelerine sebep olabileceğimizin farkında mıyız?

ANIZ YAKMAK ALT YAPIYA ZARAR VERMEKTİR

Anız yangınları sonucu telefon ve elektrikler direkleri, trafik levha ve işaretleri etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız yangınları sonucu meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş mesafesi azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir. Anız yakmakla kendi ulaşım ve alt yapı imkânlarımızı yaktığımızın farkında mısın? 

ANIZ YAKMAK CANLILARI DİRİ DİRİ YAKMAKTIR 

Anız yakarak yok edilen her canlıdan sorumlu olduğumuzu unutmayalım. Dinimiz İnsanlara,  Hayvanlara, Çevreye ve Tabiata zarar veren her fiili ve eylemi yasaklamıştır.  Yakılan anızlarla birlikte milyonlarca masum canlı yok edilmektedir. Yakılan anızlar yüzünden,  doğal denge bozulmakta,  milyonlarca canlı yanmakta ve bitkiler zarar görmektedir.

ANIZ YAKMAK YASAKTIR: CEZASI VARDIR

Batman Valiliğimizin 2015/01 Nolu Tebliği uyarınca, anız yakanlara dekar başına 38,71 TL para cezası uygulanacaktır. Yakılan anızın orman ve sulak alanlar ile yerleşim yerlerine yakın olması halinde cezalar 5 kat arttırılacaktır. Vatandaşlarımız anız yangını gördükleri anda 155 Polis İmdat Hattına, 156 Jandarma İmdat Hattına, 110 İtfaiye Hattına, 181 Çevre ve Şehircilik Hattına bilgi vermeleri halinde ekipler tarafından olay yerine müdahale edilerek gerekli işlemlerin yapılacağı bilinmelidir.” İfadelerine yer verildi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER