Gündem

HDP YIKTI GEÇTİ %72,31

7 Haziran 2015 seçimlerinde 310 bin 482 oyu bulunan Batman toplam 1071 sandıkta oy kullandı.

HDP YIKTI GEÇTİ %72,31
08-06-2015 01:32

25. Dönemi Milletvekilliği seçimleri için sandık başına giden milyonlarca seçmen oyunu kullandı. Batman’da da 310 bin 482 seçmen 1071 seçmen sandık başına giderek tercihini Halkların Demokratik Partisi’nden yana kullandı. HDP yüzde 72’nin üzerinde oy alması sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisine Batman’dan 3 vekil gönderme başarası gösterdi. HDP’nin Türkiye geneli aldığı yüzde 12,92 oranında oy ile hem seçim barajını geçmeyi başardı, hem de Meclise 78 Milletvekili gönderdi. Bu seçim sonuçları ile Halkların Demokratik Partisi meclise giderken AK Parti’nin ise tek başına iktidar olamayacağı ve tek parti iktidarı bu sonuçlar ile sona ermiş oldu. AK Parti Batman’da ise yüzde 18,2 oy oranı alarak Batman’ı Milletvekili Ziver Özdemir ile temsil edecek.

“BU SEÇİM İLE YENİ YAŞAMIN BAHARI BAŞLADI”

Seçim sonuçlarını Batman Adliyesi’nde takip eden Halkın Demokratik Partisi Batman Milletvekili Adaylarından ve yeni Milletvekili seçilen Ali Atalan, iki hedeflerinin bulunduğunu ve bunlardan birinin gerçekleştirildiğini diğerinin ise gerçekleşmesine çok az bir mesafenin kalmış olduğunu söyledi. Atalan: “Birinci hedefimiz barajı aşarak güçlü bir şekilde parlamentoya girmekti ve bunu başardık. İkinci hedefimiz de AKP’nin tek başına iktidar olmamasıydı ve bunu da gerçekleştirdik. Batman özgülünde ise bizim hedeflerimizden birincisi 4-0 yapmaktı. İkincisi ise AKP’yi Batman’da yüzde 20 oy oranının altında bırakmaktı ve onu da başardık. Bu seçim aynen hedeflediğimiz gibi halkların baharı, özgürlüğün baharı ve yeni yaşamın baharı başlamış olacaktır. Bu ülke ve bu topraklar gerçekten özgürlükle, barışla ve adaletle tanışmış olacaktır.”dedi. 

SEÇİM KUTLAMALARINA BAŞLANDI

Seçim sonuçlarının kesinleşmesi ve HDP’nin barajı geçerek meclise 78 milletvekili göndermesi üzerine Batman halkı sokağa dökülerek kutlamalara başladı. Binlerce kişi Dörtyol Kavşağı’nda bir araya gelerek seçim zaferini kutlayıp saatlerce şehir turu attı. Dörtyol Kavşağı’na kurulan platformda konuşan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Sabri Özdemir, seçim zaferinin büyük kutlamalarının bugün saat 17:00’da otogar yanında yer alan Newroz alanında yapılacağını söyledi. Havaya ateş eden vatandaşlara da sık sık uyarılarda bulanan Özdemir: “İstenmeyen olayların yaşanmaması için lütfen havaya ateş etmeyin.” dedi. 

KUTLAMALARDA BİR KİŞİ YARALANDI

Batman’da yapılan kutlamalar sırasında 10 yaşlarındaki bir çocuk omzuna isabet eden bir kurşun nedeniyle yaralandı. İsmi öğrenilemeyen çocuk Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. 

“BALKON KONUŞMASINI BATMAN HALKI YAPTI”

Seçim sonuçları hakkında konuşan HDP eski milletvekili Ayla Akat Ata: “Her seçimden sonra Erdoğan çıkıp bir balkon konuşması yapıyordu ya. Şimdi bu seçimde asıl balkon konuşmasını Batman yaptı.”dedi. 

HDP BARAJ DİNLEMEDİ

 

Yüzde 10 seçim barajını geçerek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde girme başarısı gösteren ve 7 Haziran Seçimlerinin kazanan tek partisi olan Halkların Demokratik Partisi Türkiye geneli yüzde 13 oranında oy alarak 79 milletvekili çıkarmayı başardı. 7 Haziran seçimlerinde yine birinci parti olarak çıkan AK Parti yüzde 40,8 oranında oy almasına rağmen 258 milletvekili çıkardı. Bu sonuçlara göre AK Parti tek başına iktidar olacak kadar milletvekili çıkaramadı. CHP yüzde 25,06 oy oranı ile 132 milletvekili çıkardı. MHP ise yüzde 16,37 oy oranı alarak mecliste 81 milletvekili ile temsil hakkı kazandı. 

TÜRKİYE GENELİ

AK Parti % 40,8
CHP % 25,06
MHP % 16,37
HDP % 13

**** 
HDP 
BATMAN MERKEZ %72,3

**** 
AK PARTİ 
BATMAN MERKEZ %18,23

**** 
DİĞERLERİ TOPLAMI

%9,46

**** 
İLÇELER 
HDP
Kozluk %75,38
Sason %46,6
Gercüş %59,08
Beşiri %74,77
Hasankeyf %63,35

**** 
İLÇELER AK PARTİ
Kozluk %18,4
Sason %39,96
Gercüş %26,04
Beşiri %17,56
Hasankeyf %26,1

**** 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER