Gündem

“Anız yakmalarına bir son vermeliyiz”

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçileri anız yakmaktan vazgeçirmek için çiftçilere farklı çözüm yolları sunmak ve sorunu yerinde tespit etmek için Yediyol Köyü’nde (Alkami) inceleme yaptı.

“Anız yakmalarına bir son vermeliyiz”
06-10-2015 18:35

Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü çiftçileri anız yakmaktan vazgeçirmek için çiftçilere farklı çözüm yolları sunmak ve sorunu yerinde tespit etmek için Yediyol Köyü’nde (Alkami) inceleme yaptı. İncelemeye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar, konuyla ilgili şube müdürleri ve çiftçiler katıldı. Anız yangınlarını önleme konusunda bir açıklama yapan Nurettin Kiyas: “Hasat başladıktan sonra Batman ilini bekleyen ciddi bir sıkıntı olarak karşımıza anız yakmaları çıkmaktadır. Anız yangınlarının Batman’a büyük bir zararı var. Atmosferdeki havayı kirletip temiz ve rahat nefes almamıza engel olması sebebiyle ilimizdeki halk büyük bir sağlık sorunu yaşamaktadır. Hem insan, hem bitki ve hem de toprak sağlığı açısından ölümcül etkileri olmaktadır. Bakanlığımızın bu konuda gerekli önleme çalışmaları var. Çözüme yönelik yönetmelikler ve tebliğler yayımlandı. Tarım İl Müdürlüğü olarak da Bakanlığımızın yayınladığı bu yönetmeliklere uymamız gerekiyor. Her ne şekilde olursa olsun anız yakmalarına bir son vermeliyiz. Hep birlikte el ele vererek, birlik olup birbirimize destek vererek bu soruna çözüm bulmalıyız. Her kesimden insanların taşın altına elini koyması gerekiyor. Diyanet, Belediye, Çevre Müdürlüğü v.b kurum ve kuruluşlarla dialog içinde olup çiftçileri anız yakmaktan vazgeçirmeliyiz.” dedi. 

“ÇİFTÇİLER HALKI DUMANA BOĞMAMALI!”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Tarık Yaşar ve çiftçilerin katılımı ile anız yangınlarına çözüm için Yediyol Köyü’nde (Alkami) basın mensuplarının da katılımı ile incelemeler yapıldı. Yapılan incelemeler sırasında konuşan Nurettin Kiyas: “Bizim istediğimiz, hasatla birlikte anızı tarladan kaldırmak. Anızı ya samana çevireceğiz ya da bir yerde toplayıp tarlaya yeşil gübre olarak vereceğiz. Anız yakmayı engellemek için gerekli anız kırım makinelerini almaları yönünde çiftçilerimize tavsiyelerde bulunuyoruz. Çözüm olarak, biçerdövere bir makine aparatı takarak anızı toprağa en yakın yerden biçebilmeliyiz ya da traktöre harici takılabilen anız kırma makinelerini tavsiye ediyoruz. Anızı yakan çiftçilerimiz olursa onlara da; il müdürlüğümüzden ücretsiz olarak sap parçalama makinesi almalarını ve hasattan hemen sonra bu makineyi kullanmalarını, anızı parçalayarak tarlalarında organik madde olarak bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Hedefimiz, bir sonraki yıl, anız yakmalarının nerdeyse tamamen önüne geçmektir. Tarlada kalan mısır sapı anızını yakmadan sap parçalama makinesi ile ezerek toprağa organik gübre olarak bırakılabilir. Hasat sonrası tarlalarda kalan anızın yakılması nedeniyle Batman duman ve is altında kalıyor. Halkımızın sağlığı bundan olumsuz bir şekilde etkileniyor. Topraktaki mikroorganizmaların büyük bölümünü yakarak, toprağımızın çoraklaşmasına sebebiyet veriyoruz. Topraklarımızda 30-40 yıl önceki mikroorganizma miktarı yüzde 2-3 seviyelerindeyken, bugünkü analiz sonuçlarına göre organik madde miktarı 0.8-1'lere kadar düştüğünü görmek bizi çok üzüyor. Bu durum, sürdürülebilir bir tarım politikası için gelecekte bize çok büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Özellikle hububat hasadında büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalmaktayız. Önceleri teknoloji fazla gelişmediği için anız yakılarak bu iş çözülmeye çalışılıyordu. Ancak anızların yakılmasının toprak ve çevreye zararı var. Şimdi ise teknoloji eskilere göre çok ilerledi ve bunun nimetlerinden her çiftçimiz faydalanmalıdır. Çiftçimiz kendini düşündüğü kadar Batman halkını da düşünmelidir. Batman halkını dumana boğmamalıdır. Bunun önüne geçmek için kontrollerimizi artıracağız ve anız yakmanın engellenmesi için her tedbiri alacağız. Çiftçilerimizin konuda daha dikkatli olmalarını istirham ediyoruz. Bu hasadın da çiftçilerimize bol ve bereketli olmasını dilerim.” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER