USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ADALET HER VATANDAŞA AYNI MESAFEDE Mİ?

12-11-2022

Fransa Ulusal Meclisi'nde göçmenlerin sorunlarına değinen siyahi Milletvekili Carlos Martens Bilongo'nun konuşmasını kesen aşırı sağcı Milletvekili Greoire de Fournas, "Afrika'ya dönsün" diyerek bağırdı. Fournas'ın bu ırkçı tavrı sonrası mecliste tansiyon yükselirken, Bilongo, Fournas'ın sözlerinin utanç verici olduğunu ifade ederek, "Bugün Ulusal Meclis'te böyle bir hakarete uğrayacağımı düşünmemiştim" dedi. 

Afrika ülkelerinden Avrupa’ya mülteci olarak girebilen bazıları bulunduğu ülkenin meclisinde vekil olabiliyorlar. Çok sayıda olmamalarına rağmen her dönemde meclise girebilmektedirler. Afrika asıllı milletvekili mecliste konuşma yaparken aşırı sağcı bir vekil konuşmacıya “Afrika ya gitsin” demesi ile tenleri beyaz olan vekiller ayağa kalkarak vekillerini savunmaya başlamışlar. Tartışma uzun sürünce meclis başkanı oturumu kıssa süreliğine durdurmuştu.  Meclis oturumu tekrar açıldığı andan itibaren aşırı sağcı milletvekili eleştiri bombardımanına tutulmuştu. 

Başörtülü öğrencilerin üniversiteye başörtüleriyle giremeyeceğini söyleyen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Başörtülü öğrencilerin Arabistan'a gitmesini tavsiye etti. Bugün dahi başörtüsü takan bayanların sorunlarını mecliste oylanarak anayasa maddesi olarak kabul edilmesi tartışmaları sürmektedir. Bu mesele uzun zaman gündemde kaldı. Sonunda bir şekilde mağduriyetler son buldu. Bugün tekrar gündeme getirilerek anayasa maddesi olarak kabulüne çalışılıyor. Bunun için meclisteki vekillerinin 3/2 sinin oyu ile kabul edileceği gerçeğidir. İktidar ve ortağının bunu için yeterli oyları olmadığı için AKP li iki vekil ve Adalet bakanı meclisteki diğer partilerle oylama konusunda görüşme gerçekleşmişti. Bu partiler arasında HDP'te vardı. Yıllardır terör örgütü ile bağlantılı olduğu bu nenenle birçok seçilmiş belediye başkanlarını görevden alarak yerlerine kayyum atanmıştı. Seçim ile meclise gelen milletvekilleri hakkında fezleke düzenleyerek vekilleri düşürülmüştü. Her meclis gurup toplantıları yapılırken ayrıştırılıp yok sayılan HDP mecliste olması nedeni ile legal olduğu bu sebepten AKP heyeti tarafından ziyaret edildiği açıklaması yapıldı. Bayram ziyaretlerinde dahi İktidar partisi ve ortağı partinin milletvekilleri HDP li milletvekillerinin bayramlarını kutlamaması da önemli bir ayrıntıdır.

Milliyetçi hareket partisinin bir zamanlar kullandığı "herkes ülkücü olamaz, ülke öyle karşıdan sevilmez. Bak bizim gibi yapacaksın. Eğer yapamıyorsan basıp gideceksin. Maykıl Ceksın" şeklinde yorumlayabildiğim akla-beyne ziyan sloganı. Hala inatla doğan görünümlü şahinlerin arka camlarını boydan boya kaplar. Ama bu ilk değildir. Büyük ihtimalle de son da olmayacaktır.

Kaynak ekşi sözlük

30.10 2022 Cumhuriyet gazetesi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde HDP Milletvekili Hasan Özgüneş'e polis tarafından mermi çekirdeği atıldığı iddiasına karşı Emniyet'ten açıklama geldi. Açıklamada, "Görseller üzerindeki inceleme, personelimizin çevik kuvvet kalkanı üzerindeki şeffaf jelatini kazıdıktan sonra sağ el başparmağı ile yere doğru attığını ortaya koymaktadır" denildi.

Bir parti binasının önünde basın açıklaması yaparken HDP Milletvekili Hasan Özgüneş’e polis tarafından mermi çekirdeği atılmıştı. Olay emniyet yetkililerince bir çevik kuvvet polisinin mermi çekirdeğini iki parmağı arasında fırlattığını belirtmektedir. İyi de bu ne manada bir davranıştır? 

"Bugün uzmanımız koydu hoppa Sakarya'mız koydu hoppa"

Diyen kız tik tok videoları çeken ülkücü kız.. Kendini Milliyetçi sanan bu kız uzman çavuşun yüz kızartıcı ahlaksızlığını, Sakarya’da yaşanan mevsimlik işçilere yapılan saldırıları videoda aktarmış. mevzulara sevinen biri. Deyin adı mevzubahis olmayan bir kız mı kadın mı belli olmayan kendini bilmez kafatasçı biri belirli kesimin kullandığı el işaretini yaparak Kürtlere ve Kürt kızlarına hakaret etmesi tespit edilmesine rağmen sansürlenmemiş hukuki işlem yapılmasına gerekte duyulamamıştır. Yıllar önce paylaştığı bir Tiwit için ceza evine konanlar mukayese edildiğinde bu kendini bilmeze neden yasalar uygulanmamıştır. Ülkede bazı partilerin farklı dili farklı inancı yaşayan insanları dışlayın ve ayrıştıran yorum ve açıklamaları halkın belirli kesimleri taraflarına çekmektedirler. Ülkede yaşayan insanları farklılaştırmak uygun buldukları anda eyleme dönüştürülme aşamasına gelmiştir.  Yoksul Kürt vatandaşların mevsimlik işçi olarak gittikleri bazı illerde baskıya maruz kaldıkları ve tartaklanarak tehdit edildiği birçok olay yaşandı. Bu eylemi yapanların ifadelerine bile başvurmamıştı. Bir genç kızın duygularını suiistimal ederek ölümüne neden olan bir askerin yaptıklarını maharet imiş gibi eli ve dili ile ırkçı davranış yapan ağzı bozuk bayan artık sosyal medyada görünmektedir. Son çıkan sansür yasası vatandaşlar, gazeteciler ve politikacıları sosyal medya veya görüntülü veya yazılı medyada yanlış haber halkı kin ve nefrete yönlendirecek haber ve yorumda bulundukları taktirde l yıldan 4 yıla kadar cezaya çarptırılarak cezalandırılacağı maddesi eklendi. Yıllar önce paylaştığı bir haber veya tiwit nedeniyle siyasetçi, gazeteci veya sade vatandaş Cumhuriyet savcıları çağrılarak veya getirilere sorgulanacaklar. CHP İSTANBUL İL BAŞKANI Canan Kaftancıoğlu YILLAR ÖNCE PAYLAŞTIĞI BİR TİWİTİ NEDENİ İLE MAHKEMEYE ÇIKARILMIŞTI.

Bundan anlaşılacağı gibi birileri iktidar yanlısı düşündüğü için suç işlediği halde suçu görmezden gelinmektedir. Muhalif olan politikacılar veya gazeteler yazılı veya sözlü yazı veya açıklamaları anında cezalandırılması adalet önünde bütün vatandaşlara eşit mesafede uygulanacağı maddesine aykırı değil midir?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?