Girişimci olmak isteyen insanların ‘’Nerden Başlamalıyım? sorusu sürekli olarak gündemde.
Girişimcilerin ilk olarak temel yeteneğinin olduğu, teknoloji düzeyi yüksek alanlardaiyi bir sektör araştırması ile girişim göstermesi gerektiğini belirtmek isterim. Batman İli özelinde ağırlıklı olarak tekstil firmalarının, güzellik merkezlerinin yoğun olduğunu ve bölgenin bu sektördeki ihtiyacının fazlasıyla karşılandığı aşikardır. Bölgenin kalkınması adına teknoloji ağırlıklı sektörlere ve katma değerli ürünlerin üretimine yönelmemiz daha doğru olacaktır.
YENİ GİRİŞİMCİLERE SAĞLANAN DESTEKLER NELERDİR?İŞ KURDUM. HANGİ DESTEKLERDEN YARARLANABİLİRİM?
Belkide sektörde olduğumdan kaynaklı çevremde en çok yöneltilen sorulardan bir tanesi; İş kursam hangi desteklerden yararlanabilirim.?Birçok girişimci desteklerden habersiz!!
Türkiye'nin bölgeler arası gelir ve gelişmişlik farklarının azaltılması politikaları kapsamındaTürkiye’de girişimciye destek veren birçok kurum bulunmaktadır. Batman ili 6. Bölge kapsamında olduğundan dolayı bölgeye bu teşvik destekleri üst düzeyde sağlanmaktadır. Batman’da özellikle birçok üretici firma, devletin sunmuş olduğu destekler sayesinde büyümekte ve gelişim göstermektedir. Ağırlıklı olarak Girişimcilere bu denli desteklerin üst düzeyde sağlandığı ilde doğru yatırım ve desteklerle iyi bir gelişim gösterilebileceği öngörülebilmektedir.
Her şeyi devletten beklememek gerekir tabi???? Belirli bir sermaye ile girişimcilik faaliyeti gerçekleştirildikten sonra devlet destekleri uygulanabilmektedir.
PEKİ BU DEVLET DESTEKLERİ NELERDİR?
1)-YATIRIM TEŞVİK DESTEKLERİ;6.BÖLGE İÇİN SAĞLANILAN DESTEKLER:
1-KDV İstisnası: Yatırım kapsamında alınacak tüm yerli, ithal makine-teçhizata ve inşaat harcamalarına KDV istisnası uygulanmaktadır.
2-Gümrük Vergisi Muafiyeti: İthal alınacak olan makine-teçhizat için uygulanmaktadır.
3-Vergi İndirimi: Vergi indirim oranı: %90, Yatırıma Katkı Oranı: %50
4-Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: 10 yıl süre ile desteklenmektedir.
5-Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım için arazi tahsis talebinde bulunulabilmektedir.
6-Faiz Desteği: İç kredi için 7 puan, döviz kredisi için 2 puan faiz desteği bulunmaktadır.
7-Sigorta Primi Desteği: 10 yıl süre ile desteklenmektedir.
8-Gelir Vergisi Stopajı Desteği: 10 yıl süre ile desteklenmektedir
KOSGEB; İleri Girişimcilik, Geleneksel Girişimcilik, İşletme Geliştirme, İş Birliği Destek Programı, Kredi, Finansman Destekleri.
TİCARET BAKANLIĞI; İhracat destekleri; Yurt dışı Fuar, İş Gezisi, İş yeri kurulumu, Marka Tescil,
DİKA KALKINMA AJANSI;Mali ve Teknik Destekler.
Ve sayamadığım birçok destek daha. Reklam yapmak gibi olmasın ama destekler, iş kurulumu ile ilgili daha detaylı bilgi için ofisimize kahve içmeye beklerim. ????