Bilindiği üzere ülkemizde fosil yakıtları yoğun kullanılmaktadır. Bu da küresel çevre sorunlarını beraberinde getirmiştir. Sanayileşme ile beraber atmosfere hızla yayılan karbondioksit gibi zararlı gazlar iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya neden olmaktadır. Özetle günümüzde fosil yakıtların çok fazla tüketilmesi, sera gazı etkisi gibi uluslararası tedbirler güneş, rüzgâr ve yenilenebilir temiz enerji kaynaklarına geçişi tüm ülkeler için zorunlu kılmaktadır. Bu faktörler göz önüne alındığında KOSGEB başta olmak üzere birçok kurum üreticileri yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik etmektedir. Bugünkü köşe yazısında KOSGEB’in YEŞİL SANAYİ DESTEK Programına değinilmiştir.
TÜRKİYE’DE YEŞİL SANAYİ DESTEK PROGRAMLARI
“SANAYİ KOBİ’LERİNİN GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROJE TEKLİF ÇAĞRISI”
Firmaların güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon TL’ye kadar, “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi Proje Teklif Çağrısı” ile de enerji, hammadde ve su verimliliği, sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz konu başlıklarında hazırlayacakları projelere 4 milyon TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.
Sanayide döngüsel ekonomi ve yenilebilir enerji kapasitesinin arttırılması ile verimliliği artırarak ülke içinde yeşil büyüme odaklı ürünlerin üretilmesi ve ulusal/uluslararası seviyede rekabetçiliğin geliştirilmesi açısından kritik önemde görülmektedir.
Destek miktarları ve yararlanma koşullarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
1- GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ
Proje Süresi, Destek Üst Limit ve Oranı
|
KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi (faizsiz kredi) |
Destek Üst Limiti |
14.000.000 tl |
Destek Oranı |
%60 |
Proje Süresi |
En az 8 ay ve en fazla 12 ay |
Destek |
Makine, Teçhizat Giderleri |
Hedef Sektörler |
NACE REV 2 sınıflamasına göre; aşağıda belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir: İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C) Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı (Kısım G) |
45 - Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı 46 - Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç),
47 - Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Bilgi ve iletişim (Kısım J)
60 - Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, 61 - Telekomünikasyon
62 - Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, 63 - Bilgi hizmet faaliyetleri
Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M)
- - İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri,
- - Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri, 72 - Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri,
- - Reklamcılık ve piyasa araştırması,
- - Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S)
95 - Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, 96 - Diğer hizmet faaliyetleri.
BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
1-Başvuru yapacak tüm işletmelerin proje teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.
-İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.
-İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.
-İşletmenin proje başvuru yapılan aydan önceki son 12 aya ait toplam enerji tüketiminin 20 Ton Eşdeğeri Petrol (TEP) / eşdeğer kilowatt saat (kWh) veya bu değerlerin üzerinde olması gerekmektedir. Başvuru yaptığı ay dikkate alınmaz.
Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.
Başvuru tarihinde işletmenin; yetkili kurum/kuruluşlardan alınmış geçerli “Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu”na sahip olması gerekmektedir.
Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.
2- SANAYİDE TEMİZ VE DÖNGÜSEL EKONOMİ
|
Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi (faizsiz kredi) |
Destek Üst Limiti |
4.000.000 TL |
Destek Oranı |
%70 |
Proje Süresi |
En az 8 ay ve en fazla 12 ay |
BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?
Başvuru yapacak tüm işletmelerin başvuru tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.
İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır.
İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır.
Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır.
Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.
Uyarı:
Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (Nurdağı ve İslahiye hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %80 olarak uygulanır.
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep’ in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerden işyeri hasar gören ve bu durumu belgeleyen (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina) işletmelerin bu illerde gerçekleştirecekleri projelerde destek oranı %90 olarak uygulanır.