USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ENDİŞE VE KORKU SORGUYARAK SON BULUR

18-10-2022

Alt tarafı bu da bir iş, Otlar büyür, kuşlar uçar, dalgalar kumları yalar. Ben de insanları döverim.

Muhammed Ali Kley

Biz emekliler ne yaparız? Ölümüne çalışıp emekli olduktan sonra insan gibi yaşamak isteriz.

Sözler çok anlamlıdır. Kişiler yaşamlarını düzenlerken geleceklerini de düşünerek yaşarlar. Yaşam sadece doğup büyümek ölmek değildir. Doğup neslini devam ettirmek ve onların geleceklerini sağlamak olarak söylenebilir. Sorumluluk ağırdır ancak zorunluysa taşınmak mecburiyeti vardır. Biz emekliler hayatımızın belirli dönemlerini ülkenin kalkınmasına katkı sunmak amacıyla çalıştık. Amacımız emeklilik dönemlerimizin rahat ve huzurla yaşanacağı bir ülke beklentisiydi. Çalışma yaşamlarımızda emeklilerin yıllar sonra ekonomik sorunlar ile mücadele ettiklerini gördük. Ancak ilerde düzelir düşüncesiyle yola devam ettik. Şimdi bizler emekliyiz. Bugün emekli olan arkadaşların bazıları ekonomik yönden yeterli maaş alsalar bile birkaç yıl sonra maaşları ile ülkedeki enflasyonun yüksekliği ile yeterli alım gücü olmayan maaşları ile idare etmeye çalışacaklardır.

Ülkede çalışanların bile sendikalı olmaları kabul edilmezken emeklilerin sendikalı olmalarının da engellendiğini çeşitli şartları geçmek kaydı ile sendika kurabileceklerini ve üye kaydı yapabileceği şartları vardır. Bugün emeklilerimiz birkaç emekli derneğine üye olarak bazı hakları aldıklarına inanmaktadırlar. Bu davranış emeklinin bir sığınak aradığı manasında bir tavırdır. Yaşadığımız şehirde petrol sektöründe çalışan arkadaşların çoğu sendikanın yararlarını bilmektedir. Son zamanlarda sendikaların pasif davranmasını bahane göstererek emekliler sendikalı olmaya sıcak bakmamaktadır.

Sendikalı olmak haklarını savunacak bir resmi kuruma üye olmaktır. Dernekler bu konuda hiçbir etkinlik göstermemektedir. Bugün İstanbul'da bulunan değerli bir sendikacı arkadaşımız, Aysel Lüle ve arkadaşları bu konuda etkili çalışmalar sonunda Birleşik Emekliler Sendikasını kurmayı başardılar.

Sendikanın resmi olarak kuruluşu Çalışma bakanlığının onayı resmî gazetede paylaşılmıştır. Önümüzdeki sorunlar yok demekle yok olmayacaktır. Öncelikle arkadaşların ikna olması ve sözleşme masasına oturmak için 136.685 üyenin üyeliğinin gerçekleşmesi kıssa sürede olmayacağı birçok arkadaşımızın çekimser davranmasına neden olmaktadır. Arkadaşlar dünya da bir günde kurulmadı. Üstelik rahat kazanılan her şeyin kıymeti zor kazanılan kadar değerli değildir. Üyelik sonrasında ödenecek miktarı 10 lira olarak biliyorum. Ancak aklınızda bazı soruların kalmaması için Diyarbakır temsilcisi arkadaşımız yeterli arkadaş oluşunca Batman'a davet edilecektir. Onun gelmesi sizin yararınızadır. Kafanızdaki sorularınızın tümü netleşinceye kadar sora bileceksiniz.

23 Ekim tarihinde sendikanın Genel merkezinin açılışı yapılacaktır. Ardından bir heyet oluşturularak TBMM ye gidilip bütün partilerin genel başkanları ile görüşülerek emeklilerin talep ve sorunları aktarılıp dosya sunulacaktır.

Bundan sonra yapılacak bütün etkinlikleri kendi sayfam, Whatsapp durumda paylaşacağım.

Ramazan Pilatin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?