USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İŞKUR MEGİP TEŞVİKLERİ

28-05-2021

İşverenlerin desteklenmesi adına, firmalara birçok çeşitli devlet destekleri verilmektedir.

Destek süreçlerinde ki, gereksiz bazı bürokratik engelleler ve angaryalardan dolayı, birçok işverenin haberinin olmadığı gibi, karşılaştıkları zorluklardan dolayı faydalanamadıklarına şahit olmaktayız.

Özellikle SGK teşvik sistemini anlamak ve çözmek için, insan beyninin bilgisayar programı şeklinde çalışmasını gerektirmektedir. Verilecek bir destek için bulmacaya benzer genelgeler ve barikatlar kurulmaktadır. Hem yazım dili anlaşılır değil, hem de yazanların elinden geldiği kadar işi zorlaştırdıkları bir gerçektir.

Ancak, hakkını vermek gerekir ise, İŞKUR destekleri ve mevzuatı daha anlaşılır ve sadedir. Bunlardan bir tanesi olan MEGİP(MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ GELİŞTİRME İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ)nden söz etmek istiyorum.

1-MEGİP NEDİR?

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel (şahıs ve tüzel kişilikler) sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim ve kursları düzenleyerek  istihdama katkıda bulunan bir eğitim protokolüdür.

2.KONTENJAN HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Kontenjanlar; mesleki eğitimin başlama tarihi itibariyle aynı il sınırları içerisinde, aynı işverene bağlı işyerlerinde mesleki eğitimin başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden, kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir.

3.Birden fazla firma aynı meslekte MEGİP açabilir mi?

Evet, birden fazla firma aynı meslekte MEGİP açabilir. Teorik eğitim Oda ve Borsa tarafından belirlenen eğitim mekanında veya işyerinde, uygulamalı eğitim ise talepte bulunan işyerinde gerçekleşecektir.

4.Firmaların istihdam yükümlülüğü var mıdır?

Evet, firmaların mesleki eğitimin ¼ süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az %50’si 120 günden az olmamak üzere en az fiili mesleki eğitim süresi kadar talepte bulunan işverene ait işyerlerinde sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde işe başlatılmak şartıyla istihdam edilir.

17.İstihdam edilecek kişi sayısının hesaplanması nasıl olacaktır?

İstihdam edilecek kişi sayısının hesaplanmasında küsuratlar bir üst sayıya tamamlanacaktır.

5.KURSİYERLERİN İSTİHDAMI KABUL ETMEMESİ VEYA İSTİHDAM EDİLENLERİN AYRILMASI DURUMUNDA İSTİHDAM YÜKÜMLÜLÜĞÜ NASIL OLACAKTIR?

İstihdam yükümlülüğünün, ayrılmayı takip eden 30 gün içinde mezun kursiyerler arasından, yeterli olmaması halinde diğer kursiyerler arasından, bunun da yeterli olmaması halinde işverenlerin yazılı talebi sonucunda İl Müdürlüğünce en geç 3 işgünü içinde gönderilen liste dikkate alınarak aynı veya yakın mesleklerde eğitim almış kişiler öncelikli olmak üzere, Kuruma en geç istihdamın başlama tarihi itibariyle kayıt olmuş kişiler arasından eğitim verilen meslekte tamamlanması gerekmektedir.

6.MEGİP SONUCUNDA HİÇ KURSİYER KALMAMASI HALİNDE İSTİHDAM YÜKÜMLÜLÜĞÜ NASIL OLACAKTIR?

Mesleki eğitiminde hiç kursiyer kalmaması veya istihdam gerçekleştirilecek sayıdan daha az kursiyer kalması halinde önceki madde de açıklanan süreç takip edilerek istihdam yükümlülüğünü İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından yerine getirmek zorundadır.

7.İSTİHDAM YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN YERİNE GETİRİLMEMESİ DURUMUNDA UYGULANAN YAPTIRIM NEDİR?

İstihdam yükümlülüğünün süresi içinde hiç yerine getirilmemesi halinde; işveren tarafından istihdam edilmesi gereken kursiyerler için ödenen sigorta primleri ve kursiyer zaruri giderleri ve işverene yapılan tüm giderler yasal faiziyle birlikte işverenden alınır ve işveren ile 24 ay süresince hizmet alımı ve işbirliği kapsamında sözleşme veya protokol imzalanmaz.

8.İSTİHDAM YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN SÜRESİ İÇERİSİNDE EKSİK GERÇEKLEŞMESİ HALİNDE YAPTIRIM UYGULANIR MI?

Süresi içinde eksik gerçekleştirilmesi halinde; işveren tarafından istihdam edilmesi gereken kursiyerler için ödenen sigorta primleri ve kursiyer zaruri giderleri ve toplam kurs giderinin, istihdam edilmesi gereken kursiyer sayısına bölünmesi ile bulunan meblağın istihdam edilmeyen kursiyer sayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, yükleniciden/işverenden geri alınır veya varsa bunların alacaklarından mahsup edilir.

9.KURSİYERELERE YAPTIRIM UYGULANIYOR MU?

Evet, kursiyerlerin işbirliği ve/veya kursiyer taahhütnamesine aykırı davranması durumunda 24 ay yasaklı duruma getirilmektedir.

10.MEGİP’TE EĞİTİCİ GİDERLERİ KARŞILANIYOR MU?

Evet, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çalışan ve Yükseköğrenim Kurumuna bağlı çalışan eğiticilere tabii oldukları ilgili mevzuatlar çerçevesinde ödeme yapılmaktadır.

11.KURSİYER ZARURİ GİDERLERİ KARŞILANACAK MI?

Kurs süresince işsiz olan kursiyerler için günlük 108.68 TL, işsizlik maaşı alan kursiyerler için günlük 81.51 TL olacak şekilde kursiyerlerin banka hesaplarına ay sonunda ödeme yapılacaktır.

12.SAĞLIK GİDERLERİ KARŞILANACAK MI?

Kurs süresince kursiyerlerin İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası Primleri karşılanabilecektir.

13-KATILIMCILARIN ŞARTLARI NEDİR?

*İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak *15 yaşını tamamlamış olmak *işverenin birinci dereceden yakını olmamak *emekli olmamak *programa başvuru tarihinden önce ki 3 aylık dönemde işverenin yanında çalışmamış olmak *program başlangıcından önceki son 1 gün uzun vadeli sigorta kollarına tabi prim yatırmamış olmak *iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?