USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

IMF ÖCÜ MÜ?

20-05-2023

TÜRKİYE bu kuruluşun ortağı ve kurucularındandır.

IMF, ortağı olan ülkeler sıkıntıya düştüklerinde kendilerine sağlanan ekonomik fonların takibini yapmak ile sorumlu ve görevli olduğundan dünyadaki bazı iktidarlar kendilerine verilen paraların nerelere harcandığının sorgulamasını istemedikleri için, IMF den para almaya yanaşmamaktadırlar. Yani, iktidarlar alınan paraların nasıl ve nereye harcandığının hesabını vermek istemedikleri için IMF yerine diğer ülke ve kuruluşlardan yüksek faizle borçlanmayı tercih edebilmektedirler.

Oysaki, IMF’nin kendi ortaklarına verdiği paraların faiz oranları dünyadaki borçlanma faiz oranlarının çok çok altındadır.

Örneğin, hepimiz zaman zaman TÜRKİYE merkez bankası, KATAR, SUUDİ ARABİSTAN, RUSYA, ÇİN, BAE gibi ülkelerden swap para aldı şeklindeki haberleri duymuşuzdur.

Verilen bu paraların faiz oranları IMF den alınacak paranın faiz oranlarının çok çok üstündedir.

Ortağı olduğumuz bu kuruluştan düşük faiz ile para alınabiliyor iken, yukarda isimlerini saydığımız devletlerden yüksek faiz ile para almanın tek bir mantığını anlayabilmiş değilim. Madem borçlanmak zorundayız, neden yüksek faiz ile borçlanma tercih edilmektedir?

IMF öcü ve tehlikeli ise neden hala ortağı olarak bulunmaya devam ediliyor sorusu akla gelmektedir. Bu kurum tıpkı dünya bankası gibi uluslararası olan bir kuruluştur. IMF den para almak ülkenin bağımsızlığını tehlikeye sokacak kadar tehlikeli ise, peki diğer devletlerden yüksek faiz ile borçlanmak bağımsız olmayı çok mu sağlamaktadır? Bence olayları halka doğru anlatmak herkesin asli görevi olmalıdır.

Elbette ki hiç kimse borç para almayı arzu etmez. Ülkelerin bağımsızlıkları ile dünya ligindeki sözlerinin ağırlığı sahip oldukları ekonominin gücü ile paraleldir. Eğer nükleer güç ve silahlar kriter olsaydı, PAKİSTAN ve KUZEY KORE dünyada etkin söz sahibi   ülkelerin en başında gelirlerdi. ALMANYA ve JAPONYA da doğru dürüst silahlı kuvvetleri yok iken, dünyada hatırı sayılır söz sahibi oldukları ise bir gerçektir.

Arzumuz, ülkemizin ne IMF den ne de diğer hiçbir ülkeden para isteme durumunda kalmamasıdır.4Aksi durumda dış ülke ve kuruluşlardan yüksek faiz ile borçlanmak yerine, IMF den para almak ya da mantıklı değil midir?

Yıllardır hep öcüymüş gibi gösterilmiş bu uluslararası kuruluşu tanımaya çalışalım. Tanımı ve amacı nedir? IMF; küresel finansal düzeni takip etmek, borsa, döviz kurları, ödeme planları gibi konularda denetim ve organizasyon yapmak, aynı zamanda teknik ve finansal destek sağlamak gibi görevleri bulunan ve tüm ülkelerin yakın ilişki içinde oldukları uluslararası bir organizasyondur.

IMF'in Temel Amaçları:

*Küresel koşulları takip eder ve üye ülkeler arasındaki riskleri belirler.

*Üyesi olan ülkelere ekonomileri hakkında tavsiyelerde bulunur.

*Finansal krizleri engellemek için yardımlar ve kısa vadeli krediler sağlar.

IMF, ülkelerin ekonomileri üzerine birbirinden farklı çok sayıda analitik rapor üretir. Bu raporlar; dünya ekonomik görünümü, küresel finansal istikrar raporu ve Fiscal Monitor raporu olmak üzere her sene yayınlanır. Bu raporlarda hem bölgesel hem de ülkelere özgü değerlendirmelerde bulunur. Bu değerlendirmeler, ülkelerin hangi politikaları üzerinde iyileştirme çalışmaları yapması gerektiğine karar vermesi ve gerekli tedbirlerin alınması için fikir verir. IMF, hangi ülkelerin küresel istikrarı tehdit ettiğini rahatlıkla görebilir. Üye ülkeler, ekonomilerindeki iyileşmeleri ya da tehditleri değerlendirmek üzere IMF’ye danışmayı kabul ederler.

IMF'in Yetkileri Nelerdir?

*IMF üyesi olan ülkelere kredi imkanları tanır.

*Kendi kurumlarına borçlanan ülkeler olabilir. Bu ülkeler ile kurumları arasında ara buluculuk yapma yetkisine sahiptir.

*Ülkelerdeki kur politikalarını yakından takip eder.

*İhtiyaçlar doğrultusunda ülkelere gerekli yardımları yapar.

*Finansal destek ihtiyacı arayan ülkelere gerekli desteği sağlar.

Kısacası özetlersek ,bağımsızlığınız dünyadaki ekonomik gücünüz kadardır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?