USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SANAYİ SİCİL BELGESİ

22-04-2021

Öncelikle sanayi sicilin kısa bir tanımı ile başlamak isterim. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında tutulacak sanayi siciline kayıt yapılarak sanayi sicil belgesi almak ve belgenin geçerliliği süresince de meydana gelen değişiklikleri Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine bildirmek, sanayi sicil belgesini 2 yılda bir vize ettirmek ve aynı zamanda yıllık işletme cetvellerini vermek yükümlülüğü getirilen bir belgedir.

Sanayi sicili çıkarabilmek için öncelikle kapasite raporunun çıkarılması gerekmektedir. Cirosu ve çalışan sayısı az olan bazı firmalarda kapasite raporu olmadan da sanayi sicil belgesi alınabilmektedir.

Aşağıda faaliyet konuları yazılı sektörler Sanayi Sicili Kapsamına girmektedirler;

-Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini,

-Makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile

-Kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle,

-Devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, sanayi işletmesi sayılmaktadır.

Ayrıca 7033 sayılı Kanunla bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de imalatçı işletmeler kapsamına dahil edilmiş olup buna göre,

-Devamlı ve seri halinde tamirat yapan müesseselerle,

-Elektrik veya sair enerji istihsal eden santraller,

-Gemi inşaatı gibi büyük inşaat yerleri,

-Bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de, sanayi işletmesi ve sanayici kapsamındadır.

 Ayrıca sanayi işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren kurumlar, sanayi siciline kaydolduğuna dair yazıyı ve kapasite raporunu istemektedirler. Sanayi siciline kaydolduğuna dair yazı ile kapasite raporu olmayan işletmelere ilgili idarelerce işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmemektedir. Yeni açılan sanayi işletmeler, 2 ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına müracaatta bulunmaları gerekmektedir.

Sanayi Sicil Belgesinin İşletmelere Sağladığı Faydalar ise;

A- Sanayi Sicil Belgesi olan aboneler elektrik indiriminden faydalanabilmektedir. Yaklaşık  %20 civarında daha ucuz elektrik kullanmaktadırlar.01.07.2017 tarihinden itibaren elektrik enerjisi tüketim bedelleri üzerinden %2 oranında TRT Payının hesaplanmaması gerekmektedir.

B- Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınmaktadır.

C-Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir.

D- Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak sanayi sicil belgesi olan işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri sunulabilmektedir. Ekonomi Bakanlığı Destekleri, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın  Ar-Ge projesi destekleri, KOSGEB Destekleri vb. gibi

Sanayi Siciline Kayıt Yaptırılmamasının Müeyyidesi ise;

Sanayi işletmelerini faaliyete başladıkları tarihten itibaren 2 ay içinde sanayi siciline tescil ettirmeyenler idari para cezasına muhatap kalmaktadırlar.

-Sanayi siciline kayıtlı olan işletmelerin fiili üretim yeri adres değişikliği, ürün değişikliği veya ürün ilavesi ile unvan değişikliği müracaatlarında sanayi sicil belgesi değişikliği yapmaları gerekmektedir.

Sanayi Sicil Belgesi vizesi, belge veriliş tarihi itibarıyla 2 yılda bir üretim yerinin bulunduğu ilin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünce yapılması gerekiyor. Süresinde vize işlemlerini yaptırmayan sanayi işletmelerinin sanayi sicil belgeleri hukuken geçersiz sayılacağından, bu belge ile sağlanan haklardan yararlanamayacaklardır.

Yıllık İşletme Cetvelinin Verilmesi;

Sanayi işletmeleri bir yıllık faaliyetlerini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yıllık işletme cetveliyle bildirmek zorundadır. Cetveller hesap döneminin kapandığı dönemin sonunu takip eden (en geç) 4 ay (NİSAN) içinde yazılı olarak gönderilmek zorundadırlar.

Bu yükümlülüğe uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanmaktadır.

Sanayi Sicil Beyannamesindeki yazılı bilgilerdeki değişiklikleri, İşletmenin daimi veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi hallerini, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına 1 ay içinde bildirmek mecburiyetindedirler. Meydana gelen değişiklikleri, kapanma ve faaliyete geçme hâllerini müddetinde ilgili mercilere bildirmeyenlere idarî para cezası verilmektedir. En sade ve kısa bir şekilde anlatmaya çalıştım.

FAYDALI OLMASI DİLEĞİ İLE...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?