USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ANIZ YAKANLARA EN ÜST SINIRDA CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANACAK!

Anız yakılmasını önlemek, doğal dengeyi korumak ve araziler üzerinde bulunan enerji ve haberleşme iletim hatlarının zarar görmesini engellemek amacıyla Batman ve Diyarbakır Bismil ve Silvan ilçelerinde anız yangınları ile mücadele yürütülecek çalışmalar Vali Ekrem Canalp başkanlığında yapılan toplantıda masaya yatırıldı.

ANIZ YAKANLARA EN ÜST SINIRDA CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANACAK!
03-09-2022 23:24
Google News

Vali Canalp, anız yakanlara en üst sınırda cezai müeyyide uygulanacağını ifade etti. 

Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Kadir Kılıç, Sason, Kozluk, Beşiri, Gercüş, Hasankeyf, Bismil, Silvan kaymakamları, Batman İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutan Vekili, ilgili kurum müdürleri, ilçe jandarma komutanları ve ilçe tarım müdürleri katıldı. 

İlimiz merkez ve ilçelerinin yanı sıra Diyarbakır Bismil ve Silvan ilçelerinde özelikle çiftçileri anız yangınlarının zararları konusunda bilgilendirici faaliyetlerin yürütülmesini isteyen Vali Canalp, anız yangınlarının doğaya, yaban hayatına, çevre ve insan sağlığına verdiği zararların etkin bir şekilde vatandaşlara anlatılması için, bilgilendirici broşürlerin hazırlanması, billboard, sosyal medya ve internet mecralarında gerekli bilgilendirmelerin yapılmasının konusunda ilgili kurumların koordineli bir şekilde çalışmalarını istedi.

Vatandaşları anız yangınına karşı duyarlı ve dikkatli olmalarını isteyen Vali Canalp, anız yangınları ile mücadelede cezai müeyyidelerin en üst sınırda uygulanacağını ifade etti.

21 Nisan 2022 tarihinde yayınlanan 2022/01 sayılı Valilik Genelgesine göre İlimiz Sınırları içerisinde Anız Yakmak Yasaklanmıştır. 

Valilik Genel Emrine aykırı hareket edenlere veya uymayanlara, biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörlerin her birine ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere davranışları başka bir suç oluşturmuyorsa 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi uyarınca 581 TL idari para cezası uygulanır. Kimliğini bildirmeyen veya yanlış bildirenler hakkında ise 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 40. maddesi uyarınca 204 TL idari para cezası uygulanır. Anız yakanlar ile ilgili olarak;. 2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesine dayanılarak 2022 yılında Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları, 30 Aralık 2021 tarih ve 31705 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2022/1 no'lu "2872 saylı Çevre Kanunu uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ" ile yeniden değerleme oranları dikkate alınarak güncellenmiş olup, 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20. maddesinin (l) bendi uyarınca "Bu Kanunun Ek – 1. maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara 2022 yılında her dekar için 109,49 TL idari para cezası verilir" hükmü ile "Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır" hükmü yer almaktadır. Yasaklara uymayanlar hakkında 2872 Sayılı Çevre Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.

Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci (Emre Aykırı Davranış) maddeleri gereğince işlem yapılacaktır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA