USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

BARIŞ NÖBETİ BAŞLADI

Batman Atatürk Parkında İnsan Hakları Derneği (İHD) öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin basın açıklaması yapıldı.

BARIŞ NÖBETİ BAŞLADI
03-09-2022 23:49
Google News

Basın açıklamasına HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca ve Nejdet İpekyüz, İHD Batman Şube Eş Başkanları Av. Devran Yıldız ve Rumeysa Denizkaya, STK Temsilcileri, Siyasî Parti Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“BARIŞ HAKKI, BİR İNSAN HAKKIDIR"

Basın açıklamasını okuyan İHD Batman Şube Eş Başkanı Rumeysa Denizkaya “Barış hakkı, bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 19 Aralık 2016 tarihli kararı ile Barış Hakkı Bildirisi kabul ve ilan edilmiştir. BM İnsan Hakları Konseyi’nin 22 Haziran 2017 tarihli kararı ile de barış hakkının desteklenmesi gerektiği üye ülkelere hatırlatılmıştır. Barış talebinin, medeni ve siyasi haklarla (yaşam hakkı, işkence yasağı, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, adil yargılanma hakkı, din ve vicdan özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü vb.) olduğu kadar; ekonomik, sosyal ve kültürel haklarla (çalışma hakkı, konut hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, dil hakları) da ilişkisi bulunmaktadır. Bu metinlerdeki temel yaklaşım, barışın insan hakları ve özgürlüklere dayalı oluşudur. İnsanlar arasındaki her türden eşitsizlikler, hakların ve özgürlüklerin tanınmayışı, savaşların ve çatışmaların temel sebebidir. Barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Barışın inşasına giden yolda, insan haklarının temeli olan insan onuru, eşitlik, özgürlük ve adalet asla unutulmamalıdır. Siyasi ve toplumsal muhalefet üzerindeki her türden baskı ortadan kaldırılarak ifade, örgütlenme ve toplanma hakkının önündeki engeller yok edilmelidir. Savaş ve çatışmalarda kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet vakaları maalesef çok fazla yaşanmaktadır. Devletlerin kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yükümlülükleri olup kadına yönelik şiddetle mücadele ancak barış ortamının sağlanması ile mümkündür.Türkiye’de demokrasi ve insan haklarına dayalı yeni bir toplum sözleşmesi yapılması, barıştan ve barışı savunmaktan geçmektedir. Bunun için de ülkemizdeki demokrasi güçlerinin kararlı birlikteliği, sürdürülebilir yeni bir barış sürecinin başlaması için en önemli güvence olacaktır.

Biz, Türkiye’de barış ve demokrasiden yana kesimlerin birlikte mücadelesinin sonuç alacağı inancındayız. Bu inançla ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları ve barış mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

BEYAZ BALONLAR UÇURULDU

 Basın açıklamasından sonra barışa vurgu yapılarak havaya beyaz balonlar bırakıldı. Ardından 1 saatlik barış nöbeti ve serbest kürsü etkinliği gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA