USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

“EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Petrol İş Batman Şubesi ‘TPAO emekçisi hakkını istiyor’ şiarı ile TPAO yerleşkesinde davullar eşliğinde yürüyüş yaptı.

“EMEKLERİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”
20-03-2024 15:11
20-03-2024 15:13
Google News

Petrol İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal “1954 yılında kurulan Türkiye Petrolleri, 70 yıl boyunca enerji politikalarında belirleyici olmuştur. Ekonomide lokomotif işlevi görmüş, ürettiği katmadeğerle ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynamıştır. Türkiye Petrolleri’nin çıkardığı petrol ve doğalgaz, canla başla çalışan işçinin alınteriyle değere dönüşmektedir. Karadeniz’de keşfedilen doğalgazda, Gabar’da çıkarılan kaliteli petrolde Türkiye Petrolleri işçisinin emeği vardır. Gabar’da günlük üretimin 37 bin varile çıkmasında en büyük pay TPAO işçisinindir. Üretimde günlük 100 bin varil hedefine de yine işçinin emeği ve fedakarlığı ile ulaşılacağı bilinmelidir. Enerjide keşif ve üretim atılımı, Türkiye Petrolleri işçisinin gecesini gündüzüne katarak, ağır ve riskli koşullarda yaptığı çalışma ile sağlanmaktadır. Hal böyleyken, Türkiye Petrolleri emekçisinin değil ödül ve teşekkür, emeğinin dahi karşılığını alamaması enerji politikalarında büyük bir çelişkiye işaret etmektedir” dedi.

“ÜCRETLER İYİLEŞTİRİLMELİ, TÜM İŞÇİLERE KADRO VERİLMELİDİR”

Ücret seviyeleri, yapılan iş ve çalışma koşulları göz önüne alındığında, diğer kamu kuruluşlarındaki düzeyin altında kalındığını belirten Kartal “Enflasyon artarken ve alım gücü hızla gerilerken, bu durum artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Kamuda uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri bahanesiyle (fazla) mesai ücretlerimiz ödenmiyor.

Düşürüldüğü belirtilen mesai kotaları gerekçesiyle, yaptığımız mesainin, döktüğümüz alın terinin karşılığı verilmiyor. Soruyoruz, ülkeyi yasa boğan depremden en fazla etkilenen, büyük travmalarla baş başa kalan, buna rağmen bölgedeki deprem sonrası çalışmalarda en ön safta olan Türkiye Petrolleri işçisine neyin cezası kesiliyor? Sendikamız, bu sorunların giderilmesi ve işçinin hakkını alması için kurum yönetimiyle defalarca görüşmeler yapmıştır. 2023 Aralık ayında yapılacağı belirtilen ancak 1 Ocak itibariyle hayata geçirilen intibak çalışması ücretlerde beklentileri karşılamamıştır.

Bu düzeltme, geçmişten bu yana entegre faaliyet yürütülen kurumların ve sektörün oldukça gerisinde kalmıştır. Ekonomik sıkıntıların ve kamuda tasarruf tedbirlerinin bedeli Türkiye Petrolleri işçisine ödetilemez. Asıl işlerimiz başta olmak üzere, tüm işlerin taşeron ve servis şirketler aracılığıyla yürütülmeye çalışılmasına son verilmelidir. Tüm taşeron emekçilerine ayrımsız kadro verilmelidir. Servis şirketleri üzerinden yürütülen işlerde yaşanan ölümlü iş kazaları ortadadır. TPAO kurum kültürüne sahip çıkılması ve güçlendirilmesi için gereken yapılmalıdır. Ücretler iyileştirilmelidir. Emeğimizin karşılığının verilmesini ve mesai ödemelerinin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Enerjide keşif ve üretim atılımında fedakârca çalışan işçinin sesine kulak verilmesini ve sorunların hızla çözülmesini ısrarla dile getiriyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?