Gündem

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle düzenlenen çelenk sunma töreni, merkeze bağlı köy ve mahalle muhtarları adına Batman Muhtarlar Derneği Başkanı M. Şahin Demir tarafından Valilik bahçesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. 

19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI
20-10-2023 13:18
20-10-2023 13:19

VALİ CANALP’A MUHTARLAR GÜNÜ ZİYARETİ
Çelenk sunma törenin ardından köy ve mahalle muhtarlarından oluşan bir heyet Vali Ekrem Canalp’ı makamında ziyaret ederek, çiçek takdim ettiler. 

Muhtarlara ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirten Vali Canalp, heyetin muhtarlar gününü kutlayarak, yürütmüş oldukları hizmetlerden dolayı kendilerine teşekkür etti.

Ziyaret sırasında muhtar heyetine; İdare ve Denetim Müdürü Süleyman Genç ile Batman Belediyesi Muhtarlıklar Müdürü Ömer Zengin eşlik etti. 

MUHTARLAR YEMEKTE AĞIRLADI

Vali Ekrem Canalp, Muhtarlar Günü nedeniyle Batman Valiliği tarafından Polis Evinde düzenlenen yemekte mahalle ve merkez köy muhtarlarını ağırladı.

Yemek öncesi İsrail’in, Filistin’in Gazze şehrine yaptığı saldırıda hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim tilavetinde bulunuldu ve Müftü Nihat Kök tarafından dua edildi.

Yemekte muhtarlara hitaben bir konuşma yapan Vali Canalp, Muhtarlar gününün kendisi için önemli bir hatırası olduğunu belirterek, Mahalli İdare Genel Müdürlüğü Mevzuat ve Strateji Daire Başkanlığı yaptığı dönemde muhtarlar günü genelgesi taslak metnini kendisinin hazırladığını ifade etti. 

Vali Canalp “Bugün muhtarlar günümüz, ama aynı zamanda milli yas günümüz. Şu anda Gazze de bizim Müslüman kardeşlerimiz, eşi emsali az rastlanır bir zulüm ile karşı karşıyadır. Dünya’nın neresinde olursa olsun, hangi milletten olursa olsun, hangi etnik temelden olursa olsun fark etmez. Ne rengi ne dili ne de ırkı bizim için zulme uğrayan her insan kalbimizde yüreğimizde bir sızıntıdır. Şu an da Gazze ‘de de gene aynı şekilde maalesef bütün Dünya’nın gözü önünde zulme uğrayan insanlar var ve bir hastanenin içinde yüzlerce insan aynı anda bir bomba ile maalesef ki şehit edilebiliyor. Öncelikle bu şekilde şehadete ermiş olan tüm Müslüman kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralı olan kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum ve bu şekildeki her olayında aslında hepimiz için bir ibret olduğunu sizinle paylaşmak istiyorum.

Eğer devletiniz yoksa ki şu anda bir Filistin devleti var ama biliyorsunuz ki, gerçek anlamda güçlü bir şekilde varlığını gösteremiyor. Eğer bir vatanınız yoksa eğer siz birlik bütünlük içerisinde olamazsanız başka milletlerin gelip size zulmetmesi kaçınılmaz olur. Bu tablodan da hepimizin çıkarması gereken net sonuçta şudur: geleceğimizi, gelecek bin yılımızı eğer bizde birlik içerisinde vefa içerisinde çocuklarımız için, torunlarımız için, milletimizin geleceği için birlik içinde geçiremezsek, eğer birliğimizi muhafaza edemezsek eğer etrafımızdaki başkaca ülkelerin etkisi altında kalmamız hiçte öyle uzak bir ihtimal değildir.

Lütfen herkes Malazgirt’i hatırlasın, bizim için kutlu bir savaştı ve o kutlu savaşın sonrasında biz bu toprakları 1000 yıl yaşayacak imkânı bulduk ve aradan 1000 yıl geçince bu sefer de tekrardan kurtuluş savaşını beraberce hepimiz Türk, Kürt hepimiz bir araya geldik. Kardeş ittifakıyla yedi düvele karşı bir var olma mücadelesi verdik. Bugün bir olarak, bütün olarak dünyanın karşısında tek parça halinde durabiliyoruz. Ve beraber bir arada olabildiğimiz için tek bir millet, tek bir devlet birlik içerisinde olduğumuz için yaşamış olduğumuz coğrafyanın en güçlü ülkesi biziz ve içinde yaşamış olduğumuz coğrafyanın da en güçlü ordusu da gene bize aittir.

Ama şunu bilmek zorundayız, dirliğimizin kaynağı birliğimizdir. Burada bu muhtarlar gününde de şunu hepimiz görmek zorundayız. Yaşamış olduğumuz her olay bizim için bir ibret meselesidir. Tarihte yaşanmış olan her olay gene hepimiz için bir ibret meselesidir” diye konuştu. 
Muhtarlar gününün kendisi için ayrı bir anlamı olduğunu belirten Vali Canalp, Mahalli İdare Genel Müdürlüğü Mevzuat ve Strateji Daire Başkanlığı yaptığı dönemde muhtarlar günü genelgesi taslak metnini kendisinin hazırladığını ifade etti.
Vali Canalp “Tarihimizin çok değişik dönemlerinde bizim köylerimizde de beldelerimizde de halkımızı temsil eden çok değişik makamlar olmuştur. Ama en çok kabul gören muhtarlık müessesesi olmuştur. Muhtar kelime anlamı seçilmiş insan demektir. İhtiyar heyeti de yaşlılar heyeti değil, seçilmişler heyeti demektir. Yani ihtiyarla muhtarlık Arapçada aynı köktendir. Dolayısıyla da muhtarlığın kendi kelime ile de ifade edilmesinde en karakteristik özelliği seçilmiş insan olmaktır ve temsil mekânı olmasıdır. Muhtarımız köyünde köy halkını temsil eder.

Mahallesinde mahalle halkını temsil eder.  Muhtarlarımız her zaman vatandaşımız için en çabuk ulaşılabilir makamlar olmuştur. Devletin de vatandaşa ulaşmasında muhtarlıklar her zaman başvurulan ilk kurumlar olmuştur. Bizim elimizde ki en önemli enstrümanımız sizlersiniz. Muhtarlık müessesemizdir. Mahalle muhtarımız diğer yerlerde köy muhtarları olduğu müddetçe vatandaşımızın devleti de yerel yönetimleri de ilgilendiren her konu ile ilgili ulaşabileceği bir makam var demektir.

Çünkü benim vatandaşım her zaman için köyünde ki muhtarına da mahallesindeki muhtarına da ulaşabilmektedir. Dolayısıyla demokrasinin de bir şekilde sıkıntılı olan yönlerini tamir ve takdir eden müessese muhtarlık müessesemizdir” dedi.
Vali Canalp “Edirne’de yapmış olduğumuz Muhtarlar Konağı, Türkiye de ilk örneğidir. Muhtarlar konağı ile hükümet konağı iki kuruluş olarak yan yana hizmet veriyorlar.

Muhtarlar konağında kim kalıyor. Edirne muhtarlar federasyonu kalıyor. Edirne muhtarlar federasyonu nasıl oluşmuştu. Her ilçemizde merkez ilçemizde muhtarlarımız bir araya gelip bir dernek kurdular. Sonra o dernekler bir araya gelip ve Edirne Muhtarlar Federasyonu oldu. Bizim muhtarlar konağı olarak inşa ettiğimiz yerin anahtarını da onlara teslim ettik. 
Şimdi Batman’a gelince, Batman’da da başka başka projeler vardı.

Belediye başkan yardımcılarımız, şube müdürlerimizle tasarlamış olduğumuz bir projemiz var. Bu projeyi sizinle paylaşayım ihtiyacımız olanlardan bir tanesi muhtar konağı. Bizim spor kulüplerimiz var. Yer talepleri var. Başka sivil toplum kuruluşlarımız var, onlarında her birisi ayrı ayrı yer talebi var.  Aynı zamanda bizim devlet konuk evi olarak Edirne’de uygulamaya koyduğumuz şeyi burada da uygulamaya gerek var.

Bütün sivil toplum kuruluşlarına yer veremeyebiliriz. Belki bütün kulüplere derneklere yer veremeyebiliriz. Yapacağımız o bina bu amaçların hepsine hizmet edecek. Yani kısaca şöyle özetleyeyim değerli muhtarlarım; burası konferans salonu olan, derslikleri olan, insani ihtiyacımızı giderebilecek yeri olan, çay ocağı olan ve Batmanımızın bütün STK’larının temsil makamı olan herkesin bir şekilde beraber, bir arada dayanışma içerisinde olabildiği ve herkesin de herkesle bir şekilde tanışıklığının da böylesi bir mekanında startını verip yakın zamanda inşa edeceğiz. Bu proje bittiği zaman Edirne’mizde olduğu gibi aynı şey Batman’ımızda da geçerli olacak. Daha da kapsamlı olacak. Batmanımızın bütün seçilmişleri, STK’ları, herkesi aynı lokali beraberce paylaşma imkanına kavuşacak. İnşallah bu proje zannediyorum ki Türkiye de ilk olan bir proje olacak ama ilkleri yapmak da Batman’a da Batmanlılara da çok yakışıyor” dedi.
Yemek programına; Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ali Koç, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, İl Müftüsü, siyasi parti temsilcileri ile muhtarlar katıldı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER