Gündem

“ÇEVRE FELAKETİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, geçtiğimiz günlerde BOTAŞ’a ait Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattında meydana gelen sızıntı sonrası Çevre Felaketinin yaşandığını ve konunun takipçisi olacaklarını belirttiler.

“ÇEVRE FELAKETİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
27-03-2023 15:34
27-03-2023 15:35

Şehrimizde 75 yıldır aralıksız üretilen siyah mahsül petrolden kaynaklı büyük bir çevre felaketi yaşandı diyen Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa “BOTAŞ’a ait Batman-Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı’nın 507. kilometresinde Mirzabey Köyü ile Balpınar Beldesi arasında bulunan Balpınar Kum Ocağı mevkiinde meydana gelen sızıntı sonrasında; boru hattını besleyen iki vananın kapatılarak devre dışı bırakıldığı bilgisi üzerine Batman Baro Başkanı Av. Erkan Şenses ve Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanımız Hasan Argunağa, iki kez olay yerine giderek çalışmaları yerinde izlemişlerdir. İlgili kamu kurum ve kuruluşlara ait ekiplerin hummalı bir çalışma içerisinde oldukları tespit edilmiş olup, başkanlar; çevre ve hukuki boyutlarıyla sorunun takipçisi olmuştur.

İlgili kurumların aldıkları tedbirlere rağmen Batman Çayı’na, ardından Dicle Nehri’ne akan ham petrol kirliliği, Batman Üniversitesi Kampüsü’ne kadar ulaşmıştır.

Sızıntının kaza ile olması, ilgili kuruluşun sorumsuzluğunu göstermez. Görev ihmali dışındaki kusurlar da çevre suçudur. Doğa, çevre ve insanlar için çok ciddi sonuçları olabilen ham petrol taşımacılığında uyulması gereken kurallar yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bilimsel bütün yayınlarda, “Çevresel felaketlerden en büyüğü sayılabilecek ham petrol sızıntılarının sular ve karasal ortamlardaki etkileri kısa ve uzun vadede tüm canlılar için sayısız zararlara yol açmaktadır. Bu olaylar bazen bir kaza veya teknik bir arızadan kaynaklansa da sonuç ekosistem için aynıdır” görüşü yer almaktadır. Ham petrol sızıntısı için edindiğimiz bilgilere göre 6 yerde bariyerle önlem alınmasına karşın sızıntının Batman Üniversitesi’ne kadar ulaşmış olması, endişelerimizi artırmıştır.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak; Batman Çayı ve Dicle Nehri’nden yararlanan vatandaşlarımız ve hayvanlarla sudaki canlılar için vahim sonuçlarından endişe ettiğimiz bahse konu boru hattı sızıntısına karşı seyirci kalmayacağız.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak; petrol kirliliğinin ivedilikle temizlenmesi, Batman Çayı, Dicle Nehri ve Ilısu Veysel Eroğlu Barajı’nı olumsuz etkileyen atıkların bulaştığı sahillerindeki kumların bertarafa gönderilmesi gerekliliğini hatırlatıyoruz. Doğaya, çevreye ve ekolojik sisteme verilen zararların telafisi yoktur. Petrol kirliliği çok ciddi bir çevre felaketi olduğundan, kirletilen alanlar temizlendikten sonra Batman ve Dicle sularının fenol, kurşun vs bütün parametleriyle analiz sonuçlarının kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Kirlilik ve risk devam ediyorsa, Dicle’den yararlanan bütün köylülerimizin muhtarlar aracılığıyla uyarılması, hayvanlarının suyu içmemelerinin sağlanması önem arz etmektedir. Olası yeni felaketler yaşanmaması için ilgilileri sorumluluk bilinciyle göreve, şeffaflığa, kamuoyunu bilgilendirmeye çağırıyoruz” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER